+18° - +38°
Nincs front

Sugárvédelmi vizsgálat folyik a kórházakban

HáziPatika

Miután egy blogon panaszkodtak a traumatológusok, hogy az elavult ólomköpenyek miatt veszélynek vannak kitéve, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ átfogó sugárvédelmi vizsgálatot tart a gyógyító intézményekben.

A sugárvédelmi szabályzatok és felszerelések állapotának soron kívüli felülvizsgálatát rendelte el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a kórházakban - értesült a MedicalOnline. Az intézkedés hátterében az áll, hogy a napokban egy blogon tették közzé, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórház Baleseti Központjában dolgozó traumatológusok szerint áteresztik a röntgensugarakat azok a ólommellények, amelyeket a műtétek alatt készülő röntgenfelvételek elkészítésekor használnak.

Az orvosok úgy vélik, folyamatos sugárveszélynek vannak kitéve, ennek ellenére nekik kellett megvásárolni a megfelelő minőségű, 60-80 ezer forintba kerülő ólomköpenyt. Ugyanakkor se sugárzásmérőt, más néven dozimétert nem kapnak, se veszélyességi pótlékot vagy munkaidő-kedvezményt, ami pedig járna. Emiatt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) már a héten ellenőrzést tart a gyógyító intézményben - ezt a Népszava tudta meg. 

Sugárvédelmi vizsgálat zajlik a kórházakban
Sugárvédelmi vizsgálat zajlik a kórházakban. Fotó: 123rf

"A" és "B" kategória

A jelenlegi munkavédelmi szabályozás a sugárzás mértéke alapján "A" és "B" kategóriákba sorolja a munkahelyeket. Munkaidő-kedvezmény és a veszélyes munkakör miatt megállapított többletpénz csak az "A" kategóriájú munkahelyeken dolgozóknak jár. A felszerelésekre vonatkozó előírások pedig nagyjából megegyeznek. Kivételt képez a sugárzásmérők, azaz az úgynevezett doziméterek viselése, ami az "A" kategóriás röntgenosztályokon, intervenciós radiológiai vagy izotópterápiás laboratóriumokban kötelező.

Az átlagos traumatológiai osztályok a "B" kategóriába tartoznak. A traumatológusok által a műtétek során használt, úgynevezett C-íves sebészeti képerősítővel történő átvilágítások még egy politraumatizált beteg esetében is mindössze néhány percig tartanak, erre az időre kell védelmet nyújtania az ólomkötényeknek a személyzet számára.

Nemrég több sürgősségi osztály is lemondta az ügyeletet. A részletekről korábbi cikkünkben olvashat.

Az egészségügyi szolgáltatók sugárvédelmi ellenőrzése egyébként korábban a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak (ÁNTSZ) hatáskörébe tartozott, 2016 óta azonban az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) feladata. A hivatal 2017-ben a Péterfyt is ellenőrizte, és mindent rendben talált. 


"Minden köpeny alkalmas a sugárvédelemre"

Azóta a Baleseti Központ sugárzásvédelmi szabályzata lejárt - ezt Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató helyettese nyilatkozta az RTL Híradójának. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt mondta a legutóbbi kormányinfón, hogy a kórház már megkezdte a hiányzó szabályzat megújítását, és újabb védőfelszereléseket, köztük pajzsmirigyvédőt és ólomkesztyűket is beszerzett. A politikus szerint egyébként a központban 50 darab köpeny áll a dolgozók rendelkezésére, ezek közül a 21 legrégebbi is alkalmas a sugárvédelemre

A medicalonline cikkében reményét fejezi ki, hogy a megnövekedett figyelem, valamint az ÁEEK átfogó vizsgálata rámutat arra, hogy a kórházak sugárvédelmi eszközei általában véve elöregedettek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső