Speciális eszköz segít májbetegeken

HáziPatika

Négymillió forint értékű csecsemő videó-gasztroszkóppal bővült a Semmelweis Egyetem gyermekklinikája. Emellett 13 másik intézmény is új műszereket kapott a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatának jóvoltából.

Tíz megye 14 gyermekegészségügyi intézménye bővült új műszerekkel az idén 15 éves K&H gyógyvarázs pályázatának jóvoltából. A gyermekeket ellátó intézetek összesen 20 millió forint értékben kaphattak készülékeket - betegőrző monitorokat, EKG-t, lélegeztetőgépeket, és sok más olyan eszközt, ami a hétköznapi működésükhöz és a biztonságos betegellátáshoz elengedhetetlen.

A májbetegség korai jelei

A máj az egyik legfontosabb szervünk, fő feladatai közé tartozik a szervezet méregtelenítése, az emésztés támogatása, és a májban találhatók a szervezet glükózraktárai is. Károsodása súlyos, életveszélyes következményekkel jár. Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk májbetegségre? Kattintson a részletekért!

Krónikus májbeteg gyermekeken segíthet

A pályázatnak köszönhetően a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztálya egy csecsemő videógasztroszkóppal bővült. A speciális eszköz diagnosztikai és terápiás beavatkozásokra is alkalmas, és egyszerűbbé teheti például a nyelőcső-elzáródással vagy krónikus májbetegséggel világra jött csecsemők gyomor- és bélrendszeri tükrözését. Az eszköz értéke közel négymillió forint.

A gasztroszkóp rengeteg gyermek gyógyulását segítheti elő
A gasztroszkóp rengeteg gyermek gyógyulását segítheti elő (Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem)

"Különösen nagy szükség van erre az eszközre, hiszen a krónikus májbeteg gyermekeknél szövődményként májzsugorodás, májcirrózis alakulhat ki. A betegség részeként a nyelőcsőben visszeresség alakulhat ki, amit a csecsemő endoszkóp segítségével már korai stádiumban felfedezhetünk. A másik felhasználási területe pedig az újszülött sebészethez kapcsolódik: a különböző fejlődési rendellenességek miatti műtétek esetén az ellenőrző vizsgálatokat is elvégezhetjük" - mondta el az átadón Dr. Dezsőfi Antal, a Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály vezetője. Hozzátette: az új eszköz gyorsabbá és gördülékenyebbé teheti a betegellátást és rengeteg kisgyermek gyógyulásához járulhat hozzá a későbbiekben.


"Az idén beérkezett közel 90 pályázatból 10 megye 14 intézménye - 7 kórházi osztály, 3 védőnői szolgálat és 4 mentőállomás - kap új eszközöket, mellyel 600 000 gyermek ellátásához járulhatunk hozzá szükség esetén. A most átadott modern berendezések, mint az EKG, a lélegeztetőgép, a betegőrző monitor vagy a sebészeti vágókészülék, remélhetően nagy segítséget nyújtanak majd abban, hogy a jövő generációja jobb körülmények között gyógyuljon és minél hamarabb egészséges, teljes életet éljen" - mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója a nyertesek bejelentésekor.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső