Sokan feleslegesen mennek a sürgősségire

HáziPatika

Folyamatosan és jelentősen nő a kórházak sürgősségi osztályain a betegforgalom. Az okok sokfélék: például minden harmadik-negyedik beteg nem sürgősségi eset, mégis itt vár ellátást.

A helyzeten mielőbb változtatni szeretne a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság. Nemcsak azért, mert az orvosok és ápolók már alig bírják a terhelést, miközben a betegek elégedetlenek a hosszú várakozás miatt, hanem mert az új szuperkórházakkal tovább nő majd a kereslet ezen ellátási forma iránt - nyilatkozta a magyaridok.hu-nak Bognár Zsolt, a szervezet új elnöke.

 Az orvosok és ápolók már alig bírják a terhelést
 Az orvosok és ápolók már alig bírják a terhelést

Bognár a lapnak elmondta, hogy ma Magyarországon a sürgősségi osztályokra érkező esetek 35-40 százaléka valójában nem hozzájuk tartozik. Tapasztalataik szerint sok problémát okoz a sürgősségi ellátás szempontjából, hogy gyakran hosszú a várólista a szakorvosi vizsgálatokra valamint az is, hogy vannak települések, ahol nincs házi gyerekorvos. Példként említette az olyan eseteket, mikor egy szülő, aki hét közben nem ér rá elvinni a könyökfájós gyerekét orvoshoz, a hét végén beviszi a sörgősségire. De hasonló a helyzet azzal, akinek három hete fáj a dereka, és bár kapott is időpontot egy vizsgálatra, ám az csak újabb három hét múlva lenne, azt pedig már nincs türelme kivárni, így inkább bemegy a sürgősségire. 

Mikor beszélhetünk sürgősségi állapotról? Részletekért kattintson!

"Sok helyen nincs házi gyermekorvos, így vagy helyettesítő jön hetente kétszer, vagy vegyes praxisban felnőtt háziorvosok látják el a gyerekeket is. Ráadásul a háziorvosok lehetőségei is behatároltak, számos vizsgálatra csak szakorvos írhat beutalót. Az ilyen problémáknál is rendszeresen bennünk látják a megoldást a páciensek" - mondta a lapnak.


Az elnök szerint egyébként más egészségügyi szakmákhoz képest nem nagyobb a szakemberhiány a sürgősségin, csak másutt előjegyzésbe vehetik és jobban el tudják osztani a betegeket. A sürgősségin viszont a fokozódó terhelés hamarabb okoz kiégést, ennek következtében pedig az elvándorlást is erősíti.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső