+14° - +33°
Nincs front

Sok kórház bajban van

HáziPatika

Ismét kihirdették a rezidenseknek szóló ösztöndíjakat és a hiányszakmák listáját. Így pedig kiderült, hogy melyek azok a szakterületek az orvosképzésben, ahol égetően nagy szükség lenne az utánpótlásra.

Nincsenek megfelelő szakemberek

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) Magyar Nemzet által megismert információi szerint az országban 12 kórházban igen nagy problémát okoz, hogy nincsenek megfelelő szakemberek.

orvoselvándorlás orvosvándorlás praxis külföldi munkavállalás hiányszakmák egészségügy orvoshiány
Tucatnyi kórházban van rendkívüli orvoshiány

Bármely orvosszakmában megkezdett képzés hiányszakmának minősül ugyanis a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben, a Bajai Szent Rókus Kórházban, a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert-kórházban, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban, az ajkai Magyar Imre Kórházban, az egri Markhot Ferenc-oktatókórházban, az orosházi kórházban, a salgótarjáni Szent Lázár megyei kórházban, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban, a ceglédi Toldy Ferenc-kórházban és a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban is. Tavaly egyébként ugyanezek az intézmények szerepeltek a felsorolásban, vagyis nem javult a helyzet.

Országosan is gondot okoz az orvoshiány

A 2016. és a 2017. évhez képest az idén is hiányszakma az érsebészet, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, a fül-orr-gége gyógyászat, az igazságügyi orvostan, a nefrológia (a vese belgyógyászatával foglalkozó szakma), az orvosi mikrobiológia, az ortopédia és a traumatológia, a pszichiátria és a transzfuziológia (a vérátömlesztéssel foglalkozó szakma) is. Mindezeken túl Budapest kivételével hiányszakmának minősül még az infektológia, a sürgősségi orvostan, a patológia, a radiológia és a sebészet is.

Ahogy 2017-ben, úgy idén sem szerepel az orvosi hiányszakmák listáján az aneszteziológia, pedig sok intézmény küszködik azzal, hogy nincs elég altatóorvosa, és ez megnehezíti a műtétek beosztását. Két éve még harmincszázalékos volt a hiány ezen a területen.


Miért maradna itt egy fiatal orvos?

Manapság már nemcsak a fizetés fontos egy rezidens számára, a kórháznak más szempontból is elég vonzóvá kell válnia, hogy a fiatal orvosok maradni akarjanak. Szempont az ügyeletek száma, az infrastruktúra és az is, hogy milyen gyakran juthatnak például műtéthez. Ha ez nem elég meggyőző, más intézmény könnyen átcsábítja magához a tehetséges szakorvosjelölteket.

Hogy a hiányszakmákat vonzóvá tegyék a fiatalok számára, az ÁEEK az idén is kiírta a rezidenseknek szóló ösztöndíjakat, melynek összege 150 ezer forint. Pályázni február 20-ig lehet. Emellett szintén februárig pályázhatnak a támogatott szakképzésben részt vevő szakorvosjelöltek a havi nettó 100 ezer forintot jelentő Markusovszky Lajos-ösztöndíjra. Az oxiológia (prehospitális) és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltjei a havi 200 ezer forintot jelentő Gábor Aurél-, míg a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek a havi szintén 200 ezer forintot biztosító Méhes Károly-ösztöndíjra jelentkezhetnek. A honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem-orvostani szakorvosjelöltek tavaly óta pályázhatnak a Flór Ferenc-ösztöndíjra, ők havi nettó 200 ezer forintban részesülhetnek.

Így csábítják külföldre a magyar orvosokat

"Képzelje el, hogy stresszes körülmények között dolgozó diplomás magyarként lehetőséget kap a kivándorlásra egy európai országba. Nem mosogatni hívják, saját szakmájában dolgozhat és fejlődhet. Mindezt úgy, hogy előtte még itthon - élettársával együtt - magas fokon megtanulhatja a helyi nyelvet, és mindketten fizetést is kapnak az intenzív tanfolyam idejére. Mielőtt elszerződne, még ki is utaztatják egy néhány napos terepszemlére. Gyermekeinek segítenek óvodát, iskolát, a családnak megfelelő lakást találni, emellett állják a külföldre költözés költségeit. Partnerének is besegítenek a munkakeresésben" - írtuk korábbi cikkünkben, amely néhány orvos történetén keresztül mutatta be, miként csábítják el a magyar szakorvosokat a skandináv államok.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső