+10° - +26°
Nincs front

Sok háziorvosnak nincs szakvizsgája

A jelenleg praktizáló 6209 háziorvos közül több mint 900 rendel úgy Magyarországon, hogy nincs kifejezetten ilyen irányú szakvizsgája.

Jelenleg 287 tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi körzet van az országban, és bár a kormány a tartósan betöltetlen praxisok feltöltését egyebek között a letelepedési és a praxisjog-vásárlási támogatással akarja elérni, ez egyelőre nem hozott áttörést, ahogy a több millió forintos támogatások sem elég csábítóak. Három éve elindította praxisprogramját is a kormány, amelynek lényege, hogy más területen már szakvizsgát szerzett orvosok is vállalhatnak praxist háziorvostani szakvizsga nélkül. A rendelés megkezdése után évekig dolgozhatnak így, ugyanis öt évet kapnak a szükséges képesítés megszerzésére. Kérdéses lehet, hogy szakvizsga és gyakorlat nélkül mennyire hatékony az ellátás - írja az MNO.

Magyarországon évről évre csökken a háziorvosok száma, ezzel együtt emelkedik a tartósan betöltetlen praxisoké. Egyéb tényezőket is figyelembe véve az látszik, hogy a nem is olyan távoli jövőben akár másfél millió ember maradhat háziorvos nélkül. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

59 év az átlagéletkor

"Ahhoz, hogy valaki háziorvosi praxisban, önállóan láthasson el betegeket, a háziorvosi részvizsgának elengedhetetlennek kellene lennie" - jelentette ki a lapnak Bárdos Judit háziorvos, a Semmelweis Egyetem oktató orvosa, pszichoterapeuta. A szakértő kifejtette: nem biztos, hogy az egyetemi képzés alatt megszerzett elméleti tudást egy kezdő orvos olyan gyorsan le tudja fordítani a gyakorlatra, ahogy kellene. 

A gyermekorvosok öt évig csak gyermekgyógyászatot tanulnak
A gyermekorvosok öt évig csak gyermekgyógyászatot tanulnak

Jelenleg 6209-en praktizálnak háziorvosként az országban, ám csupán 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak pedig csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája - derül ki Rétvári Bence államtitkár Szakács László szocialista országgyűlési képviselőnek írt, a Magyar Nemzet által megismert válaszából. Ezek alapján több mint 900 háziorvos rendel úgy Magyarországon, hogy nincs kifejezetten ilyen irányú szakvizsgája. A közel 1500, csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgával rendelkező orvosnál jóval többen  látnak el gyerekeket is, hiszen kényszerűségből egyre inkább szaporodnak a vegyes praxisok. Ezzel az a baj, hogy a leginkább felnőtteket ellátó orvosoknak nem mindig van meg a kompetenciájuk, hogy akár egy csecsemőt is ellássanak, hiszen képzésüknek ez korábban nem feltétlenül volt része.


2016-ban a házi gyermekorvosok átlagéletkora 59 év volt, a praktizálók 46 százaléka 60 év feletti, 140 orvos pedig már a 70. évén is túl volt, míg kilenc házi gyermekorvos nyolcvan évnél is idősebb.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső