Rövidítené az orvosképzést a kormány

HáziPatika

Reformbizottságot hozott létre a kormány, amelyik kidolgozza, hogy pontosan hogyan lehet rövidíteni az orvosképzésen. A cél, hogy a frissen végzett orvosok minél hamarabb gyógyíthassanak - és enyhítsék a kínzó orvoshiányt Magyarországon.

Módosítaná az orvosképzési tantervet a kormány - írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a hvg.hu. A napilap információi szerint a cél, hogy a frissen végzett orvosok minél előbb önállóan is megállják a helyüket a műtőkben, szakrendelőkben vagy a kórházakban. 

Lerövidítené a kormány az orvosképzést.
Lerövidítené a kormány az orvosképzést. Fotó: 123rf

Most minimum 11 év kell ahhoz, hogy valaki kész orvos legyen. Ez az időszak a hatéves alapképzésből és az ötéves szakképzésből áll, a szakvizsga azonban a tudományos tanulmányok, vagy családalapítás miatt gyakran tolódik. Az oktatási államtitkár lerövidítené a folyamatot, ezért reformbizottságot hozott létre  a terv kidolgozására. 

A magyarországi orvoshiányról korábbi cikkünkben olvashat részleteket.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott a testület vezetője, a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla, aki szerint úgy is lehet javítani a humánerőforrás-helyzeten, hogy a hatéves alapképzés központjába a klinikai gyakorlatot helyezik, és a szakképzési időszakból lecsípnek. Az intézményvezető hozzátette: minden évben lehetővé kell tenni, hogy a fiatal orvosok olyan készségeket és képességeket szerezhessenek egy-egy területen, amelyek alkalmassá teszik őket az önálló munkavégzésre.


A rektor hangsúlyozta: az egyetemen csak olyan elméletet kell oktatni, amit a klinikákon is hasznosítani lehet. A nagy tantermi előadások helyett pedig blokkosított klinikai gyakorlati oktatásra van szükség.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső