+7° - +22°
Kettős front

Rengeteg nyugdíjas maradhat ellátás nélkül

Az elfekvőnek is hívott, krónikus ápolási ágyakat a szociális ellátórendszerhez szervezik ki, ezzel létrejönnek a szakápolási otthonok. Magasabb áruk miatt azonban rengeteg idős, rászoruló ember nem tudja majd finanszírozni az ellátást.

Az egészségügy tízezer és a szociális ágazat ötezer ágyával szervezik újjá azt a szakápolási szolgáltatást, amellyel emelt tarifáért fogják gondozni a kórházból elbocsátott, de ápolásra szoruló embereket - írja a Népszabadság. A lap birtokába jutott, hamarosan kormány elé kerülő jelentés szerint az "ügyleten" az adófizetők 2,5 milliárd forintot spórolhatnak, míg a rászorulóknak többet kell majd fizetniük.
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár még tavaly jelentette be, hogy kiszervezi a szociális feladatokat az egészségügyből. A köznyelvben elfekvőként élő, krónikus ápolási ágyakat a szociális ellátórendszer kapja majd meg, így létrejönnek a szakápolási otthonok. Itt azokat a betegeket látják el, akik nem szorulnak 24 órás orvosi felügyeletre, csupán ápolóra, mivel nem képesek magukat ellátni (például combnyaktörésből lábadozók vagy agyvérzésesek). A tervek szerint már 2016-ban, egyelőre 4400 ággyal elindulhatnak ezek az otthonok.

A szülőtartás nem új jogintézmény, azt már az Alaptörvény hatályba lépését megelőzően is szabályozta a Családjogi törvény, valamint a 2014. március 15-én hatályba lépett Polgári Törvénykönyv is tartalmazza a szülőtartásra vonatkozó rendelkezéseket. Hogy mit is jelent ez a törvénymódosítás, és kinek kötelező eltartani a szüleit, cikkünkből kiderül!


Az otthonokba orvosi beutalóval lehet jelentkezni, a kórházi ellátással szemben ugyanakkor ezek már térítésidíj-kötelesek lesznek. A díjat még nem határozták meg, csak annyit tudni, hogy az előterjesztők a szociális otthoni tarifánál magasabbat tartanak indokoltnak - tájékoztat a lap. Alapból az ellátott rendszeres havi jövedelmének legfeljebb 80 százalékát lehet elvenni a szolgáltatásra. Ha ez nem fedezi a költségeket, a különbséget a hozzátartozó "átvállalhatja", vagy megterhelhetik vele a vagyonát. Erre a kötelező szülőtartás néven ismertté vált törvénymódosítás ad lehetőséget, amelyet a Parlament a múlt héten szavazott meg.
Már 2016-ban elindulhatnak ezek az otthonok

Már 2016-ban elindulhatnak ezek az otthonok

A Népszabadság egy szakértő véleményét is kikérte, aki szerint a szociális otthoni elhelyezés átlagos havi 100 ezer forintjánál biztosan többet kell majd fizetni. A fővárosi szociális otthonokban lévők csaknem harmada saját forrásból nem tudja finanszírozni a térítési díjat, vidéken pedig még rosszabb ez az arány.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső