Rendezik a kórházak adósságait

Negyvenötmilliárd forintot kapnak a kórházak adósságrendezésre - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: a kormány döntése értelmében a 45 milliárdot a harminc napon túli beszállítói tartozások rendezésére fordíthatják az intézmények, további 15 milliárd forintra pedig a működés hatékonyságát növelő programokkal pályázhatnak. Az államtitkár közölte azt is, hogy további 10 milliárd forinttal emelik a gyógyító-megelőző kasszát.


60 milliárd a teljes adósságállomány

Ónodi-Szűcs Zoltán kifejtette: a szeptember végi adatok szerint a kórházak teljes adósságállománya 60 milliárd forint volt, amelyből a 30 napnál túli lejárt tartozás 45 milliárd.

Megjegyezte, az adósságrendezés új elemeként is értelmezhető a "hatékonyságot növelő alapra" való pályázati lehetőség. Az intézmények olyan tervezett "csomagokkal" pályázhatnak, amelyek ésszerűbbé és hatékonyabbá teszik a működésüket.

A magyar kórházak adósságállománya elérte a 60 milliárd forintot
A magyar kórházak adósságállománya elérte a 60 milliárd forintot

A pályázatokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fogja "rangsorolni", a döntést pedig a miniszter hozza meg. Akiknek befogadták a pályázatát, azokkal az egészségbiztosító újabb támogatási szerződést fog kötni. Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, ebben az évben - a tervhez képest - 151 milliárd forinttal több jutott az ágazatnak, ami a GDP 0,5 százalékát jelenti.

Karácsony előtt megérkezik a pénz

Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár a részletekről szólva elmondta, a kormány abban érdekelt, hogy az ÁEEK kórházfenntartói szerepét megerősítsék. Kiemelte, ezzel a forrással eltűnik a kórházak 30 napon túli lejárt szállítói tartozásállománya.

Az egészségügyben egyelőre nem vezetik be az úgynevezett kancellári rendszert, helyette az Állami Egészségügyi Ellátó Központot fogják megerősíteni, amire négymilliárd forintot fordítanak.

Németh László, az ÁEEK főigazgatója szerint a 15 milliárd forintra történő pályázatnál nem lesz megkötés, hogy az intézmény energetikai korszerűsítéssel, betegút-átszervezéssel, háttérfunkciók gazdaságossá tételével pályázik-e. A támogatás célja mindenképpen a betegbiztonságot fokozó, azt javító intézkedés, amely egyben a költséghatékonyságot is támogatja és hosszú távon is fenntartható - mondta a főigazgató, aki hozzátette: a pályázat jövő hét hétfőn elérhető lesz az ÁEEK honlapján.

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a lejárt szállítói tartozások kiegyenlítésére szolgáló 45 milliárd forintot legkésőbb november 30-án utalják az intézményeknek, a 15 milliárd forint keretösszegű pályázatokról december 9-én dönt a miniszter és még karácsony előtt megkapják a pénzt a kórházak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső