+13° - +25°
Nincs front

Rákszűrés, amelyhez nem mindenki jut hozzá

HáziPatika

Nem bírná el az ellátórendszer, ha mindenki elmenne vastagbélrákszűrésre a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke szerint. Ezért a politikusok azt kérték az orvosoktól, hogy ne reklámozzák a szükségességét.

Amennyire előtérbe került a szívbetegségek  és az anyagcsere-problémák kezelése az elmúlt években, annyira háttérbe szorult például a vastagbélrák szűrése - nyilatkozta a medicalonline.hu-nak prof. dr. Molnár Tamás, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke. A szervezet vezetője hozzátette: a szakma folyamatosan érvelt a bevezetés mellett, a döntéshozók pedig rendszeresen megígérték, hogy mindent elkövetnek a cél érdekében. De a politikusok azt is kérték, hogy amíg nem sikerül elindítani a központi szűrést, addig ne hívják fel a figyelmet erre a problémára a gasztroenterológusok. Hiszen ha mindenki elmenne, azt nem bírná el az ellátórendszer. Jelenleg a szűrésre szorulók felét tudják biztonsággal fogadni, ez a mérték a teljes gasztroenterológusszakmának a kapacitását felemészti - tette hozzá a professzor. 

A gasztroenterológusok szerint szükség lenne a szervezett vastagbélszűrésekre.
A gasztroenterológusok szerint szükség lenne a szervezett vastagbélszűrésekre. Fotó: 123rf

A szakember az eddigi úgynevezett "pilot", azaz nem reklámozott próbaszűrésekre hivatkozva azt mondta, hogy az egészségesnek látszó páciensek nagy százalékánál találtak kóros eltérést. 

Pontosan mivel foglalkozik a gasztroenterológia? Tudjon meg róla többet korábbi cikkünkből.

Dr. Molnár Tamás szerint a rendszer hibái abban rejlenek, hogy a döntéshozói oldalon a szervezett szűrés céljából létrejött munkacsoportok nem kommunikálnak egymással, a projektet vezetők párhuzamosan ugyanazokat a feladatokat adják ki a különféle szakértőknek, az eredmények pedig nincsenek összefésülve.


A professzor a hatékonyabb ellátás érdekében centralizálná az egész gasztroenterológiai ellátást is. Szerinte 3-4 csúcscentrumra lenne szükség, ahol mindenféle beavatkozást el tudnak végezni, ezen belül 1-2 olyan intézményre, ahol sebészeti műtétet kiváltó endoszkópos eljárás is végrehajtható. Ezen túlmenően az országban kellene tíz-tizenöt jól felszerelt gasztrocentrum. Hozzátette: a betegek szaporodó száma okán a krónikus gyulladásos bélbetegek ellátását is újra kellene szervezni, ma 19 centrumból valójában jó, ha 5 működik. A centralizáció egy professzionálisabb munka előtt is teret nyithatna, ugyanis lenne elegendő nagy gyakorlati tapasztalattal bíró szakember.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső