Perre mennek a védőnők a pénzükért

HáziPatika

Magyarországon jelenleg 5200 védőnői álláshely van, ebből legalább 400 betöltetlen. Nagy gond a pénzhiány, volt olyan védőnő, aki milliós összegben perelte vissza az elmaradt illetményét.

Orvosokból és egészségügyi szakdolgozókból országszerte nagy hiány van, és hiába nyilvánították hungarikummá, a védőnői szolgálat is jelentős emberhiánnyal küzd. Magyarországon jelenleg 5200 védőnői álláshely van, ebből legalább 400 betöltetlen - írja a Zoom.hu.

A védőnő szerepe a terhesgondozás során

Mindannyian lelkesen készülünk gyermekünk fogadására. Úszunk a boldogságban, amikor a nőgyógyász közli velünk, hogy vágyott gyermekünk megfogant. Kattintson!

Perelni kell a juttatásokért

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke szerint a jelenlegi létszámmal nem lehet minőségi munkát végezni. A jogszabály szerint egy védőnőnek maximum 250 ellátottja lehet, ehhez képest van olyan körzet, ahol 600 emberről gondoskodik egyetlen szakember, de gyakori a 300-400-as létszám is - hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Védőnőkből is egyre nagyobb a hiány
Védőnőkből is egyre nagyobb a hiány

Bár Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter az alapellátás komplex átalakítását ígérte, Csordás Ágnes szerint a nyilatkozatok eddig elsősorban a szakmai irányítás központosításának fontosságáról szóltak, nem pedig a megfelelő bérrendezésről, ami számukra az egyik legfontosabb probléma. 

Csordás a bérben történő megkülönböztetés problémájáról is beszélt. A velük megegyező szakmai felsőfokú végzettséggel rendelkező ápolónők, gyógytornászok és dietetikusok ugyanis az egészségügyi szakdolgozói bértábla szerint kapnak alapbért, ami jóval magasabb, mint a védőnők bére. Ráadásul nekik meg kell küzdeniük az apró sorokban leírt kiegészítésekkel is, amelyek alapján a munkáltató - többnyire az önkormányzat - fizet. 


A védőnők jelenleg a szakmai bérminimumot kapják, ehhez különböző illetménykiegészítések társulhatnak, ezeket az illetménykiegészítéseket azonban sok esetben csak részben, vagy egyáltalán nem kapják meg a dolgozók. Emiatt sokan bírósághoz is fordulnak: egy védőnő visszamenőleg 1 millió 200 ezer forintot kapott a munkáltatójától a jogtalanul elmaradt illetménykiegészítések miatt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső