Pánikot keltett az új törvény a szakdolgozókban

HáziPatika

A szakdolgozók közel harmada elhagyná az egészségügyet az október 6-án megszavazott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt - derült ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) országos felméréséből. Babonits Tamásné, a szervezet alelnöke úgy nyilatkozott, az új jogállási törvény pánikot keltett a szakdolgozókban.

A MESZK önkitöltős online kérdőívére október 9. és 13. között válaszolhattak a köztestület tagjai, összesen 30 042 szakdolgozó töltötte ki - írja a Népszava. A minikutatással a kamara vezetői egyben felhatalmazást kértek az ápolóktól, szakdolgozóktól arra, hogy milyen tiltakozó akciókat támogatnának, ha nem sikerül módosítani a jogszabályt. A szakdolgozói kamara egyébként az első perctől elutasította törvényt, hiszen míg az orvosok legalább béremelést, ők most semmit nem kapnak a foglalkoztatási körülményeik teljes átalakításáért cserébe.

A legtöbben végleg elhagynák a pályát

Béremelést kérnek az egészségügyi szakdolgozók is

Orbán Viktor miniszterelnök pár napja jelentette be, hogy soha nem látott orvosbéremelés jön a közeljövőben. A MESZK erre reagálva azt írta honlapján, hogy üdvözlik a döntést, mindemellett úgy vélik, a MESZK tagjainak is jogos igénye az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő nagyságrendű és elvű (1,9 szorzójú) bérrendezés. Részletek itt.

A kérdőívet kitöltők fele kórházban dolgozik, és mindössze hat százalékuk hajlandó aláírni az új munkaszerződéseket. Arra a kérdésre, hogy amennyiben fölmondják a munkájukat, hová mennének dolgozni, a legtöbben, 8758-an (30 százalék, azaz a kitöltők közel harmada) úgy válaszoltak, végleg elhagynák a pályát. Szintén sokan írták, hogy munkájuk elvesztése esetén a magánegészségügyet választanák.

A szakdolgozók közel harmada elhagyná az egészségügyet az október 6-án megszavazott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt.
A szakdolgozók közel harmada elhagyná az egészségügyet az október 6-án megszavazott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Pánikolnak a szakdolgozók

Babonits Tamásné, a szakdolgozói kamara alelnöke a témával kapcsolatban elmondta, levelet küldtek Pintér Sándor belügyminiszternek, és Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, amelyben jelezték, a felmérés adatai alapján az új törvény bevezetésének milyen kockázatai lehetnek, és egyeztetést kértek a módosításokról. Az alelnök úgy véli, az új jogállási törvény pánikot keltett a szakdolgozókban, és már most annyian keresnek állást, hogy az lassan veszélyezteti a kirendeléseket.


Mint arról korábban mi is írtunk, október 6-án egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a parlament a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós által benyújtott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A jogszabály egyik újdonsága, hogy létrehozza az egészségügyi szolgálati jogviszonyt; a jövőben állami vagy önkormányzati egészségügyi szolgáltatónál csak ilyen jogviszony keretében lehet egészségügyi tevékenységet végezni. Rögzítették a béremelés, az illetményszámítás és minősítés kereteit, továbbá a jogviszonnyal járó szolgálati elismeréseket, a szabadságra, a munkaidőre, a nyilvántartásra vonatkozó szabályokat. A foglalkoztatást, a fizetést, a minősítést, az illetményen kívüli juttatásokat érintő részletszabályokat a kormány rendeletben határozza meg.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső