+10° - +26°
Nincs front

Nyáron még kevesebb lesz az orvos

HáziPatika

A nyári szabadságolások próbára teszik a fővárosi sürgősségi centrumokat. A mentőszolgálat szerint azonban ez nem okoz ellátási problémát.

Eredetileg a súlyos traumás sérülteket négy nagy fővárosi centrum valamelyikébe - a Merényibe, a Péterfybe, a Szent Jánosba, vagy a Honvédkórházba - kellene szállítaniuk a mentőknek, ám a Honvédkórház néhány hete bejelentette, hogy nyáron 21 napra leállítaná a politraumatizáltak ellátását, azzal az indokkal, hogy nincs elég orvosuk a hét minden napjára. Ezzel gyakorlatilag 75 százalékra csökken a súlyos sérültek ellátását szolgáló kapacitás a fővárosban. Holott a statisztikák szerint a balesetek csaknem harmada július, augusztusban történik - írja a nepszava.hu.

A magyar egészségügy legnagyobb rákfenéje - részletek!

A lap azt írja, hogy az ellátási feszültségek miatt május második hetében az országos tisztifőorvos egyeztető megbeszélésre hívta a főváros sürgősségi centrumainak vezetőit. A megbeszélésen végül abban egyeztek meg, hogy a Honvédkórház nem állhat le, de megpróbálják tehermentesíteni. Ennek érdekében a nyár végéig egyidejűleg csak három centrum fogadja majd politraumatizált baleseteseket, így mindegyikük minden negyedik napon pihenőt kap, ennek területi betegeit pedig a többiek látják el.

A nyár kihívás elé állítja az egészségügyet
A nyár kihívás elé állítja az egészségügyet. Fotó: iStock

Június 13-án aztán újabb egyeztetésre hívta a szakhatóság az érintett vezetőket, ahol a lap információi szerint kicsit szigorítottak az alig két hete működő rendszeren: az éppen pihenőt tartó centrumnak a jövőben úgynevezett készenléti ügyeletet kell ellátnia. Ez azt jelenti, hogy az orvosainak készenlétben kell állniuk, és ha megtelnek a súlyos sérültekkel az éppen szolgálatban lévők, akkor be kell menniük dolgozni.


A lap kérdésére, hogy a új helyzetből adódott-e bármilyen ellátási feszültség, az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya azt válaszolta:  politraumatizált sérültből fővárosban átlagosan napi 1-5 van, és szerintük az új rendszer sem hosszabb várakozást, sem ellátási nehézséget nem eredményez, továbbá az általános traumatológiai ellátást (amely ezután is az eddig szokásos ügyeleti rendben zajlik) sem befolyásolja.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső