+16° - +35°
Nincs front

Nőtt a császármetszések száma

HáziPatika

Egy év alatt 1 százalékkal emelkedett a hazai kórházakban a császármetszések aránya, a növekedést a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyelőre még nem elemezte. Közben a császármetszésműtétek elvégzésére vonatkozó új protokoll, amely a szülészeti és az újszülöttellátásra is vonatkozik, tervezés alatt van.

Egy év alatt 1 százalékkal emelkedett a hazai kórházakban a császármetszések aránya, tíz év alatt pedig 9 százalékos az emelkedés. Tavaly a szülések 42,3 százaléka végződött császármetszéssel, ez 83 750 szülésből 35 431 eset - írja a Vg.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva.

A legkevesebb császármetszés 2019-ben a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban történt: itt a szülések 23 százaléka végződött hasi műtéttel. A NEAK adatai szerint tavaly a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben a szülések 57 százaléka végződött császárral, a fővárosban a Szent János Kórházban, a Honvédkórházban és a Semmelweis Egyetem kórházában is több volt a császáros, mint a hüvelyi úton történő szülés.

Egy év alatt 1 százalékkal emelkedett itthon a császármetszések aránya
Egy év alatt 1 százalékkal emelkedett itthon a császármetszések aránya. Fotó: Getty Images

Új szakmai szabályrendszer

A császármetszésműtétek elvégzésére vonatkozó új protokoll jelenleg is tervezés alatt van. Az új szakmai szabályrendszerben - amely a szülészeti és az újszülöttellátásra is vonatkozik - a bababarát, családbarát ellátás szempontjai érvényesülnek, és figyelembe veszik az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb ajánlásait is.


Kincses Gyula, a MOK elnöke azt nyilatkozta, egyelőre nem elemezték a császármetszések számának 1 százalékos emelkedését, de általában a protokollszerűen szabályozott működés mellett vannak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső