+13° - +31°
Nincs front

Nincsenek szakorvosok a sürgősségin?

HáziPatika

Már két évvel ezelőtt is csak a szükséges orvosok negyede dolgozott a sürgősségi osztályokon - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Szabályszegés nélkül egyszerűen nem megy a sürgősségin

"Bármikor, bármelyik kórházban előállhat az a helyzet, ami most a Honvédkórházban van" - mondta a Népszavának Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Szerinte ez csak azon múlik, hogy mikor fognak össze a kollégák kritikus tömegben egy-egy kórházi osztályon, hogy jelezzék, nem csinálják tovább. Hozzátette: már két éve is csak a szükséges orvosok negyede dolgozott a sürgősségi osztályokon.

Semmilyen szakorvos nincs a sürgősségin, Honvédkórház betegellátás egészségügy orvoshiány Emmi Zacher Gábor
"Gyakran előfordult, hogy nemhogy sürgősségi, de semmilyen szakorvos nem volt az osztályokon"

Éger István emlékeztetett arra, hogy már akkor széles skálán mozgott a szabályok kényszerű megszegése. Enyhébb esetekben "csak" a megfelelő szakképesítésű műszakvezető folyamatos biztosítása nem teljesült, ám ennél sokkal gyakrabban előfordult, hogy nemhogy sürgősségi, de semmilyen szakorvos nem volt az osztályokon. A műszakokat így rendre rezidensekkel láttatták el. A kamara már akkor szorgalmazta az érdemi megoldást - tette hozzá.

Úgy tudni, az egészségügyért felelős államtitkár, Nagy Anikó egy hónapja fölkért egy szakemberekből álló sürgősségi csoportot, hogy adjanak javaslatokat az ellátás krízisének megoldásra. A lap megtudta, hogy az államtitkár kedden is egyeztetett a sürgősségi szakmai testülettel.

A lap kérdésére, hogy most vállalnak-e szerepet a túlmunkaszerződéseiket fölmondó orvosok és a kórházmenedzsment közötti tárgyalásban, az elnök azt felelte: csak akkor tudnak bekapcsolódni, ha erre kollegiális felkérést kapnak, de ilyen eddig még nem érkezett. A feszültség oldására - információik szerint - érdemi lépések még nem történtek.

Bedőlhet a Honvédkórház

Mint ismeretes, a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, az érintett orvosok pedig a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél. A Honvédelmi Minisztérium múlt heti közleményében arról tájékoztatott, hogy nincs semmi gond. Levelük után Zacher Gábor a személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt beadta a felmondását.


2018. szeptember 3-án beszámoltunk arról is, hogy hamarosan működésképtelenné válhat a Honvédkórház sürgősségi centruma - ez egy kiszivárgott belső levélből derült ki. Ezután pedig nyilvánosságra került az orvosi beosztás is, amely szerint már szeptemberre sem sikerült kellő számú orvost találni a műszakokra.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső