"Nincs veszélyben a mentőszolgálat"

HáziPatika

Átmeneti helyzettel magyarázta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr vezetője, hogy tavaly év végén egy hónap alatt 1,631 milliárd forinttal emelkedett a mentők adósságállománya.

Nincs baj a mentőszolgálatnál

A december végi 1,729 milliárd forintos adóssággal (amely a november végi 98 millióról ugrott meg) az államháztartási körbe tartozó, azon belül is az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá sorolt egészségügyi szolgáltatók között egy csapásra az első helyre került a mentőszolgálat - írja cikkében az Mfor.hu. Mint írják, Győrfi Pál erre azzal a magyarázattal szolgált, hogy a hiány az Országos Mentőszolgálat költségvetésében "kizárólag pénzügytechnikai okból és csak átmenetileg jelentkezett".

"A virtuális "hiányt" egyes, 2017 végén beérkezett és 2018 elején kifizetésre kerülő tételek eredményezték, melyek nagy jelentőségű és volumenű beszerzésekhez (mentőruha, mentőautók) kapcsolódnak" - közölte.
Győrfi Pál - Nincs veszélyben a mentőszolgálat, Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentők Győrfi Pál mentőautó betegellátás
Győrfi Pál szerint nincsenek likviditási gondok a mentőknél

A kommunikációs vezető hangsúlyozta, hogy "az OMSZ likviditása, gazdálkodási egyensúlya stabil, likviditási problémák sem 2017-ben, sem jelenleg nem merülnek fel. A 2018-ra áthúzódott számlafizetés a mentőszolgálat működését semmilyen szempontból nem befolyásolja".
Ezt követően Győrfi írásban adott válaszában részletezte az egyes tételeket, amelyek befolyással vannak a szervezet gazdálkodására.

  • Tavaly 193 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség kormányzati forrásból. Ebből 126 már szolgálatba is állt a mentőállomásokon. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe 11 új mentőautó érkezik, Nyíregyházán kettő már szolgálatba is állt.
  • Idén további 117 autóval bővül a járműpark, melyek kiosztási terve még nem készült el. Egy biztos, a 2010 óta beszerzett, összesen 793 autóval elérhető, hogy a 7 évnél öregebb járművek tartalékállományba kerüljenek.
  • Eközben folyamatos bérfejlesztés zajlik. A 2016-os, átlagosan 26,5 százalékos béremelkedés után tavaly novembertől 12 százalékkal emelkedtek a bérek, majd idén januártól átlagosan 10 százalékkal. Erre jön még rá további 8 százalék, így a szakember szerint 2018 végére 2016 elejéhez képest átlagosan 67 százalékkal lesz több a mentődolgozók fizetése.

Újabb béremelés az egészségügyben

Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között. Balog Zoltán a találkozó után közölte, a tárgyalások eredményeként módosították a bérmegállapodást, amelyben korábban megállapodtak. A lépésnek két oka volt - mondta -, az egyik, hogy az ország gazdasági teljesítménye lehetővé teszi ezt, a másik pedig, hogy ezzel a lépéssel is szeretnék elismerni az egészségügyben dolgozók munkáját.

A pénz mellé új munkaruha is jár

Ezek gyártása már folyik, kiosztásuk pedig ezekben a hónapokban kezdődik el a tervek szerint. Győrfi szerint a korszerű ruházat megtervezésekor a dolgozók javaslatait hangsúlyosan figyelembe vették.


A mentőállomások felújítása a következő tétel a kommunikációs vezető felsorolásában. Magyarországon 2010-ben 223 állomás működött, azóta épült még 31, valamint 8 Mentési Pont. A kommunikációs vezető felhívta a figyelmet rá, hogy a programra azért volt szükség, mert a hálózat nem mindenhol biztosított megfelelő lefedettséget a sürgősségi ellátás szempontjából: számos térségben nem voltak meg a feltételei a riasztástól számított 15 percen belüli érkezésnek.

Ezen túl a régebbi építésű állomások közel felét felújították. Ez a projekt idén 21 mentőállomással folytatódik, az előkészületekre 266 millió forint kormányzati forrás áll rendelkezésre.

Új mentőautókba új eszközök

Legalább ennyire fontos, hogy korszerű gépparkot tudjanak használni a mentősök. A nagy értékű mentéstechnikai eszközök beszerzésére tavaly 1,3 milliárd forintos forrás nyílt meg az OMSZ számára. Idén pedig újabb 1,9 milliárdhoz férnek hozzá, így az új autókba új eszközök kerülnek - közölte a kommunikációs vezető. Mindez azt jelenti, hogy a defibrillátorokon, EKG monitorokon, perfúzorokon, lélegeztetőgépen át a vércukormérő készülékekig megújul a teljes mentéstechnikai eszköztár 2018 végéig.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső