+11° - +28°
Nincs front

Nem nőnek tovább a kórházi beszállítói árak

Megállt a kórházi beszállítói árak növekedése, ami az egészségügyi intézmények számára stabilabb gazdálkodást és biztonságosabb feltételeket nyújt. Erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszélt.

Az államtitkár kijelentette, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint 2014-ben és 2015-ben az árak egyértelmű csökkentek. A betegek gyógyszerköltéseit 2011-től csökkentette a vaklicites rendszer bevezetése, amely a kormány legfontosabb újítása a gyógyszerkasszában. Ennek eredménye, hogy a rendszer bevezetését követő években összesen 11,7 milliárd forinttal csökkentek a gyógyszerkiadások, pénzt spórolva a költségvetésnek és a betegeknek is. Az utóbbi két évben 760 gyógyszer ára csökkent - közölte Rétvári.

Megállt a kórházi beszállítói árak növekedése, ami jó hír az egészségügyi intézmények számára

Az augusztusi kiírással megkezdődtek a jövő évi országos kórházi gyógyszerellátást megalapozó közbeszerzési eljárások - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). Az eljárások eredményeképp a szállítás jövő januárban indulhat meg.

A növekvő átlagéletkor miatt egyre több betegséggel élünk, így az alacsony születésszám mellett megnő a társadalomban az idősek és betegek aránya. A végeredmény, hogy egyre több ember egyre drágább ellátását egyre kevesebb járulékfizető fizeti. Részletek! 

A tenderkiírás szerint a beszerzés négy külön eljárás keretében valósul meg. Ezeknek az összesített becsült értéke közel 30 milliárd forint, és több mint 140 hatóanyagra vonatkozik. Így a korábbi évekhez képest a bevont hatóanyagok köre és a kiírt mennyiség is jelentősen bővült, illetve növekedett - közölte az ÁEEK.


A korábbi tapasztalatok alapján a tendereken elsősorban gyógyszer-nagykereskedők indulása várható a központ szerint, ugyanakkor az idei kiírások erőteljesebben támogatják a kisebb - akár csak egy hatóanyaggal induló - piaci szereplők részvételét is. A közbeszerzési eljárásra a jelentkezési határidő 2016. szeptember 13-ról szeptember 20-ára módosult, a beérkezett pályázatokat felbontották, azok értékelése jelenleg folyamatban van.

A kórházfenntartó ÁEEK az idei közbeszerzések eredményeként milliárdos nagyságrendű megtakarításokra, továbbá számos hatóanyag esetében az ellátás biztonságának javulására számít.

Forrás: MTI

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső