+13° - +31°
Nincs front

Nem hinné, hol hiányzik a legtöbb fogorvos!

Az orvoshiány már távolról sem csak a kis települések problémája: több mint félezer felnőtt- és gyermekorvos, illetve fogorvos tűnt el a helyi rendelőkből.

Egyre több patinás városban, sőt megyeszékhelyen is nehézségek mutatkoznak újabban az egészségügyi alapellátásban. A krízis mértékét jelzi, hogy több mint 500 felnőtt- és gyermekorvos, illetve fogorvos hiányzik - derül ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal legutóbbi átfogó adataiból, amelyeket a hvg.hu tett közzé.

Magyarországon évről évre csökken a háziorvosok száma, ezzel együtt emelkedik a tartósan betöltetlen praxisoké. Egyéb tényezőket is figyelembe véve úgy látszik, hogy a nem is olyan távoli jövőben akár másfél millió ember maradhat háziorvos nélkül. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A fővárosba kell a legtöbb fogorvos

A szakemberhiány már másfél évtizede komoly problémát jelent, a hazai ellátásban az első megrázkódtatást a 2004-es európai uniós csatlakozás jelentette. Több helyen, például a Zala megyei Lentiben, a borsodi Putnokon és Abaújkéren vagy a Bács-Kiskun megyei Izsákon azóta sem tudják kiadni a több mint egy évtizede betöltetlen háziorvosi praxisokat. Vannak azonban ennél is régebb óta üresen álló praxisok, a 12 ezres lélekszámú Bátonyterenyén például már 1999 óta nincs fogorvos. 

Rengeteg fogorvos hiányzik a fővárosból
Rengeteg fogorvos hiányzik a fővárosból

A 2010-es évek közepére már olyan megyeközpontokban is háziorvos-hiány mutatkozott, mint Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár vagy Szekszárd. A betöltetlen orvosi helyek miatt ugyancsak kirívóan rossz helyzetben van Észak-Magyarországon Ózd, ahol három gyermek- és egy felnőttháziorvos, továbbá egy fogorvos hiányzik.

A betöltetlen fogorvosi és háziorvosi praxisok listája jelentős eltérést mutat. Míg háziorvosból leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van hiány - ahol 44 betöltetlen praxist számolnak -, addig a fogorvosok esetében a hiánylistát a főváros vezeti (29 betöltetlen állással), de az élmezőnyben található Győr-Moson-Sopron megye is (16-tal). A feltűnően nagy számban betöltetlen budapesti fogorvosi állások többsége a Józsefvárosban található.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső