Nem elégedettek az ápolók az emeléssel

HáziPatika

A napokban érkezik az egészségügyben dolgozók előrehozott béremelésének első részlete, a lépéssel azonban, úgy tűnik, nem sikerült lecsendesíteni a szakdolgozókat.

Kedden érkezett meg az egészségügyben dolgozók előrehozott béremelésének januári, első részlete. Az eredeti, több évre szóló kormányzati bérmegállapodás szerint ezzel a többlettel csak 2018 novemberétől számolhattak volna a szakdolgozók, csakhogy január közepén két kisebb szakszervezet - a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) -, miután nem engedték őket az ágazati érdekegyeztetők közé, 15 pontos követeléslistával és sztrájk-fenyegetéssel állt elő. Bár választ nem kaptak, a kormányzat úgy módosította a bérmegállapodást, hogy a 8 százalékos pluszpénzt már januártól fizetik - írja a Népszava.

A dolgozók továbbra sem elégedettek a béremelés mértékével
A dolgozók továbbra sem elégedettek a béremelés mértékével

Az emeléssel együtt is lemaradásban a bérek

Az emelés nagyjából tíz- és harmincezer forint közötti összeget jelent az ápolóknak és néhány más szakdolgozói státusban alkalmazottnak. Úgy tűnik azonban, hogy ezzel a lépéssel nem sikerült elcsitítani az elégedetlenkedőket. Szerintük a két számjegyű béremelések ellenére továbbra is nagy az egészségügyiek lemaradása más ágazatokhoz képest, a szakdolgozók többségének alapbére az adataik szerint 200 ezer forint körüli összeg.

Emiatt még a választások előtt tüntetésre készülnek, sőt akár még sztrájkba is léphetnek. Hogy a tiltakozás mely eszközével élnek, arról a FESZ és MOMSZ közös, a küldöttekkel kibővített elnökségi ülésen szerda délben dönt.


Ahogy korábban megírtuk, januártól az Országos Mentőszolgálat dolgozói az ágazati béremeléseken felül újabb, 10 százalékos béremelésben részesültek, ami a kivonuló állomány mellett az adminisztratív, illetve fizikai munkát végző dolgozókra is kiterjed. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső