+13° - +25°
Nincs front

Nagyot hízott a kórházak adóssága

Mintegy 35 milliárd forint tartozást halmoztak fel beszállítóikkal szemben a magyar egészségügyi intézmények augusztus végéig. A legtöbb adóssága a Honvédkórháznak van.

A Magyar Államkincstár által közzétett adatok szerint július végétől augusztus végéig 5,1 milliárd forinttal nőtt a költségvetési szervek, állami intézmények összesített adósságállománya, amely így már eléri a 45,2 milliárdot. Ebből 35,2 milliárdot, azaz a teljes összeg több mint háromnegyedét az egészségügyi intézmények halmozták fel január óta. "Ha így haladunk tovább, az adósságuk az év végére elérheti az 52-53 milliárdot" - becsülte meg a kórházak és más ellátók pénzügyi kilátásait az mfor.hu.

Immár több mint 35 milliárd forint a magyar egészségügyi intézmények adósságállománya
Immár több mint 35 milliárd forint a magyar egészségügyi intézmények adósságállománya

A legnagyobb hiány a MH Egészségügyi Központ esetében keletkezett eddig, amelynek adóssága egy hónap alatt 300 millió forinttal emelkedve már 3,2 milliárdra rúg. A Péterfy utcai kórháznál ennél is nagyobb volt a növekedés, amelynek nyomán az intézmény már 1,6 milliárd forintot meghaladó tartozást tudhat magáénak. Ugyancsak túllépi az 1 milliárd forintot a Hetényi Géza kórház, a Bajcsy-Zsilinszky kórház, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, a Békés Megyei Központi Kórház, valamint a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem adósságállománya.


"Újra lejátszódik a folyamat, amelyet minden évben tapasztalni: az állami fenntartású szervek képtelenek a rendelkezésükre álló forrásokból fedezni a működésüket, ezért a költségvetésnek utólag kell helyt állnia a keletkezett adósságért" - mutatott rá az mfor.hu.

Májusban még nemcsak nem emelkedett, hanem 1 milliárd forinttal csökkent is az egészségügyi intézmények adósságállománya. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár előzőleg, április végén úgy foglalt állást, hogy 30-40 milliárd forint közötti sávban tartható év végére a tartozásállomány.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső