Nagy bajban van a pszichiátriai ellátás

HáziPatika

Jelenleg mintegy hatszáz pszichiáter praktizál az országban, ám ennél lényegesen több, legalább ezer szakemberre lenne szükség a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint.

Molnár Károly a Zoom.hu-nak nyilatkozva kifejtette, hogy bár Magyarországon a 100 ezer lakosra jutó pszichiátriai ágyak száma megfelel az uniós átlagnak, területi eloszlásukat tekintve aránytalanságot mutatnak. Összességében pedig hiába számítanak ma már népbetegségnek a pszichés zavarok, az elmúlt több mint egy évtizedben 22 százalékkal csökkent az aktív ellátást biztosító pszichiátriai ágyak száma. A szervezet elnöke rámutatott: az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es bezárása után ígért járóbeteg-ellátási fejlesztés a mai napig nem történt meg.

Több mint 20 százalékkal csökkent a pszichiátriai ágyak száma 2007 óta
Több mint 20 százalékkal csökkent a pszichiátriai ágyak száma 2007 óta

"Aggódunk a humánerőforrás-utánpótlás miatt is, szükségesnek tartanánk a pszichiátriai rezidensképzés bővítését. Komoly gondot jelent a szakmából történő elvándorlás, amit sok esetben a munkakörülmények indokolnak" - fogalmazott Molnár Károly az interjúban. Hozzátette, miközben itthon legalább négyszáz pszichiáter hiányzik a szakmából, addig csak a skandináv államokban közel kétszáz magyar szakember dolgozik. A hazai ellátórendszer a teljesítőképessége határán van.


Mint arról korábban beszámoltunk, sajtóértesülések szerint idén decemberben megszüntethetik a fővárosi Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriai részlegét, amelynek betegeit és dolgozóit a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézetébe telepítenék át. "A Merényi pszichiátriai osztálya sajnos csak az egyik olyan részleg, ahol a betegellátás ellehetetlenül. Mert bár vidéki kórházakban - európai uniós pályázati forrásokból - az utóbbi években voltak ígéretes fejlesztések és felújítások, ezek nem a működtetés szintjén jelentkeztek többletforrásként" - hívta fel a figyelmet az esettel kapcsolatban a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső