Nagy baj van a CT-vizsgálatokkal

Több kiemelt intézmény aggasztó eszköz- és orvoshiánnyal küzd, és ezen a kormány nyilatkozatai sem segítenek.

Lázár János arról beszélt, hogy 2010 óta megduplázták a CT- és az MR-készülékek számát, az Emmi államtitkára, Rétvári Bence pedig azzal dicsekedett, hogy a kormány másfél éve 50 milliárd forintot költött a képalkotó diagnosztikai eszközökre. Kár, hogy a diagnosztikai géppark nem a kormánynak, hanem az uniós támogatásoknak és a magánberuházóknak köszönhetően javult - írja a hvg.hu.

A lap azt írja, meglehet, hogy azok a számok sem feltétlenül igazak, amelyeket az Emmi a berendezésekről említ, mivel ezek egy része nem állami működtetésű rendelőkben, hanem a magánvállalkozásokban működő intézményekben találhatóak.

a gépek egy része nem az állami, hanem a magánvállalkozásokban működő intézményekben találhatók
A gépek egy része nem az állami, hanem a magánvállalkozásokban működő intézményekben található

Jóllehet, ma már majdnem valamennyi aktív ellátást nyújtó gyógyintézményben van CT, akadnak aggasztó kivételek, amire a lap már 2015 elején felhívta a figyelmet. Ilyen az Országos Kardiológiai Intézet, a balatonfüredi szívkórház, a Bethesda Gyermekkórház vagy a használhatatlan matuzsálemnek nyilvánított CT-jétől éppen a napokban megfosztott Ajka.


A géppark bővítésének azonban nemcsak az anyagi források szűkössége, hanem a szakemberhiány is határt szab. Egyaránt nehéz radiográfus technikust és közalkalmazott radiológus orvost találni, hiányukban pedig jellemzően orvosi magánvállalkozásokat kell megfizetni a feladat ellátására.

Még mindig ijesztő mértékű az orvoselvándorlás

Minimális mértékben ugyan, de az utóbbi években csökkent az orvoselvándorlás hazánkban. A tavalyi évben viszont még mindig 615 orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt. Nincs arra vonatkozó statisztika, hogy hányan jönnek vissza Magyarországra azok közül, akik egyszer már úgy döntöttek, hogy külföldre mennek dolgozni. Egyesek a családjuk miatt térnek vissza, míg másokat épp a család tartana kint, illetve a magasabb nyugdíj is vonzó lehet a pályája végén álló szakembernek. További részletekért kattintson!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső