Nagy a feszültség a kórházakban

HáziPatika

Számos kórházban feszült helyzetet teremt, hogy április 15-ig a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát fel kell szabadítani a koronavírusos betegek számára.

Világszerte 5,9 millió ápoló hiányzik a WHO szerint. Olvassa el a részleteket cikkünkben!

Az utasítás végrehajtására Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere múlt hét kedden,  április 9-én nyolc napot adott a kórházak vezetőinek. Az intézkedés a fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményre vonatkozik.

"Kirakják az öreg embereket meghalni"

A Népszava úgy tudja, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek (OORI) bár lesz olyan betege, akit szociális otthonba vagy másik kórházba visznek át, de nagy többségükről a családjaiknak kell gondoskodniuk. Egy, a lapnak nyilatkozó kórházi vezető szerint a családok azonban még felkészülni sem tudtak erre: lakásaikat nem alakíthatták át néhány nap alatt úgy, hogy elláthassák mozgáskorlátozott vagy éppen balesetben megsérült hozzátartozóikat.

A fekvőbetegeket fogadó intézményekben a közfinanszírozott ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani.

A fekvőbetegeket fogadó intézményekben a közfinanszírozott ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani.

Fotó: Getty Images

A Jahn Ferenc Kórház szintén nehéz helyzetbe került. A 24. hu azt írja, a krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken sorra hívták a hozzátartozókat, hogy keddig haza kell vinniük a javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat. Egy hozzátartozó úgy nyilatkozott, dühíti ez a hozzáállás, "az, hogy a járványra hivatkozva ezt a rengeteg embert utcára teszik". Mint mondta, "kirakják az öreg embereket meghalni".

Egyelőre sok a nyitott kérdés

Azzal kapcsolatban, hogy van-e szakmai szabály arra nézve, hogy milyen állapotú beteg adható haza, egy intézményvezető azt közölte, "az orvosokra van bízva, egyszerűen ki kell üríteni és kész". A megkérdezett igazgatók szerint egyébként nemigen lehet megoldani a feladatot a kijelölt határidőre. Sorra "dőlnek be" a szociális otthonok, ahová az időseket küldhetnék, és más kórházakba sem lehetséges az áthelyezés, hiszen senkit sem fogadnak a kiürítés miatt.


Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) projektvezetője arról beszélt, a különleges helyzetre való tekintettel lehet ugyan betegjogokat korlátozni, de az ellátáshoz való jogot úgy általában nem. Ugyanakkor az ügyben egyelőre sok a nyitott kérdés, és nincs mindenre jogi alapú válasz - húzta alá.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső