Nagy a baj a Péterfyben

HáziPatika

Februártól sem akut, sem krónikus érbetegeket nem lát el a Péterfy Sándor utcai Kórház, a többi intézménynek így havonta négy plusz ügyeletet kell beterveznie.

Bár tavaly novemberben a Péterfy Sándor utcai Kórház is visszaállt az érsebészeti ügyeleti rendszerbe, mostanra kiderült, hogy egyetlen érsebész szakorvossal és a mellette dolgozó rezidenssel nem tudják vállalni a feladatot - értesült a MedicalOnline. Dr. Szeberin Zoltán, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) elnöke azt mondta: a budapesti érsebészeti ellátás kritikus helyzete a krónikus és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból ered, országszerte kevés az akut érbeteg ellátáshoz kellő gyakorlattal rendelkező érsebész. Szerinte a szakma előre jelezte, hogy a szakemberhiány miatt nem lehet majd a minimumfeltételeknek megfelelő létszámban betölteni az üres álláshelyeket a Péterfyben.

Felmérték a hazai orvosi szakmák állapotát

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya rendhagyó kötetet jelentett meg A hazai orvosi szakmák helyzete és perspektívái a 21. század elején címmel. Nemcsak feltárták a jelenlegi állapotokat, de konkrét megoldási javaslatokkal is előálltak. Részletek itt.

Újabb teher hárul az érsebészetekre és érsebészekre

A fővárosi érsebészeti ellátás tavaly márciusban került először gondba, amikor a Péterfy lemondta az akut érsebészeti ellátást. Később a helyzet rendeződni látszott, azonban szeptemberben a Péterfy "hosszabbítást" kért, így végül november elejéig a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikája, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI), a Szent Imre Kórház, a Bajcsy Zsilinszky Kórház és a Honvédkórház vette át a készenléti ügyeletet. Február 1-jével azonban nemcsak az akut, hanem a krónikus betegek ellátását is meg kell oldani, akik a fővárosból és annak agglomerációjából érkeznek.

A budapesti érsebészeti ellátás helyzete kritikus
A budapesti érsebészeti ellátás helyzete kritikus. Képünk illusztráció, forrás: iStock

Hogy a fővárosi érbeteg-ellátással baj van, azt a szakpolitika is érzékelte. Tavaly márciusban bejelentették, hogy centrumokba koncentrálják az érsebészeti betegellátást, novemberben pedig Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: a perifériás érbetegek sebészeti kezelésének teljes struktúrája kiépült, jövő év elején pedig a hét minden napján, 0-24 óráig elérhető lesz az érsebészeti ügyeleti ellátás Budapesten is.


Szeberin Zoltán azonban felhívta a figyelmet, hogy bár ez az elképzelés a szakma évek óta hangoztatott javaslataival egybevágott, egyelőre úgy tűnik, a gyakorlatban a tárca ígéretei nem valósultak meg.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső