MOK: indokolatlan az egészségügyi sztrájk

HáziPatika

Indokolatlan az egészségügyi munkabeszüntetés, a dolgozók többsége jól járt a béremeléssel, a tiltakozó szakszervezet felnagyítja a problémát - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Tényleg nem kell sztrájkolni?

A demonstrációra készülő Független Egészségügyi Szakszervezet felnagyítja a problémát a fizetésemelések kapcsán - mondta a Magyar Hírlapnak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Jelezte, a pár forintos béremelések a dolgozók töredékét érintik, a többség jól járt.

Ápoló, orvos, eeszt, sztrájk, kórház, sztrájk egészségügy betegellátás egészségügyi béremelés Éger István Magyar Orvosi Kamara
A sztrájk során nem akarnak törvényeket áthágni

Szabályos sztrájkra készül az egészségügy

Ahogy arról korábban a HáziPatika.com beszámolt, a márciusi demonstrációt szervező és a sztrájkot kilátásba helyező Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke, Bencsik Andrásné korábban azt mondta, nem akarnak törvényeket áthágni, mivel egy egészségügyi sztrájknak szigorú szabályai és feltételei vannak.

"Legálisan, a sztrájktörvény megsértése nélkül ilyen rövid időn belül ad hoc jelleggel az egészségügyben szinte lehetetlen általános munkabeszüntetést tartani" - mondta a lapnak Éger István arra reagálva, hogy a beígért és teljesített, február 20-án utalt előrehozott egészségügyi béremelés kapcsán kiderült, sokaknak mindössze pár forinttal emelkedett a nettó bére, ezért az egészségügyi dolgozók márciusra sztrájkot helyeztek kilátásba.

A sztrájktárgyalások folyamatosak

A MOK elnöke ezzel szemben azt mondta, akik ezt állítják, nem mutatták meg a bérjegyzéküket, hogy voltak-e szabadságon, és egyáltalán, hogy mi volt az előzménye az elmaradt emelésnek. Véleménye szerint a dolgozók többsége jól járt az emeléssel, amelyre példaként hozta fel a mentősöket - ugyanis maga is dolgozik mentőorvosként -, akik "elégedetten konstatálták ezt a béremelési lépcsőt". Hozzátette, hogy az általános ágazati sztrájk jelenleg azért sem indokolt, mivel a sztrájktárgyalások folyamatosak, amiket pedig a FESZ megfogalmaz indokként, nem újkeletű problémák, a döntéshozókkal zajló egyeztetéseken napirenden vannak.

Hogy kell elképzelni egy ilyen sztrájkot?

"Nem az fog történni, hogy bemegy a nővér, és nem látja el a beteget. Lesz minimumellátás a sztrájk napján is az osztályokon" - mondta korábban a sztrájkot kilátásba helyező Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke, Bencsik Andrásné a 24.hu-nak, ám hozzátette: mindenképpen el szeretnék érni, hogy az akciónak érezhető hatása legyen és nyomást tudjanak gyakorolni. "A sztrájkot úgy kell elképzelni, mintha egy hétvégi vagy ünnepi nap lenne. Például nem készítenék elő a vizsgálatra a beteget, és nem lesz vagy csak jóval később zárójelentése, így később mehetne haza - sorolta azokat a gyakorlati lépéseket, amelyek komoly hatással lennének egy sztrájk idején az ellátásra. Leállhat az adminisztráció, a mosoda vagy az étkeztetés is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső