+10° - +25°
Nincs front

Mikor nem fedezi az ellátásunkat a TB?

Magunknak kell fizetnünk a kezelésünket abban az esetben, ha jet-skizés vagy sárkányrepülés közben sérültünk meg, illetve az alkohol, vagy kábítószer-használat miatti detoxikálást sem állja a TB. Összeszedtük azokat a gyógykezeléseket és vizsgálatokat, melyeket nem finanszíroz az egészségkassza akkor sem, ha a járulékot becsületesen fizetjük.

Január elsejétől a minimálbér növekedésével együtt a TB összege is megnőtt, így idén ismét egy kicsit többet kell fizetnünk az egészségkasszába. A tavalyi 7050 forint helyett az idei évtől 7110 forinttal kell minden hónapban hozzájárulni a hazai egészségügyi ellátás működtetéséhez, ami a tavalyi, 120 forintos emelés után újabb 60 forintos növekedést jelent. A megemelt díjat először februárban kellett megfizetni. De mit is kapunk ezért az összegért, és melyek azok az esetek, amikor az ellátásunkat nem finanszírozza a TB? Összegyűjtöttünk néhány kivételt!

Biztosítottként, a megfelelő járulékok megfizetése ellenében, a társadalombiztosítás betegségünk, keresőképtelenségünk idejére táppénz fizetésével pótolja kiesett jövedelmünk egy részét. Mikor és mennyi jár? Cikkünkben a válasz!

Az első és legfontosabb, hogy az adott személy biztosított legyen, enélkül ugyanis az itthon elérhető egészségügyi szolgáltatások egyike sem érhető el TB-finanszírozottan. Aki bejelentett munkahellyel rendelkezik, attól a munkáltató automatikusan levonja ezt a fizetéséből, aki azonban nem, az minden hónapban saját maga köteles megfizetni ezt az összeget. Hogyha úgy kerülünk kórházba, hogy a TB összegét korábban nem rendeztük le, az orvosnak az adatainkat lekérve jelzi a tartozást a rendszer, "ügyünk" pedig rövid úton a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elé kerül.

A kötelező oltásokon túl többféle védőoltást is igényelhetünk, ezeket azonban saját pénztárcából kell finanszíroznunk. Egyes oltások kötelezőek, mégsem ingyenesek - ezeket akkor kell felvennünk, ha bizonyos betegségektől veszélyeztetett országba utazunk. Amennyiben az oltásokat valamilyen foglalkozás elvégzéséhez kell felvennünk, azt nem a TB, hanem a munkáltató köteles állni. 

A jet-ski során elszenvedett balesetek kezelését nem finanszírozza a TB
A jet-ski során elszenvedett balesetek kezelését nem finanszírozza a TB

Sportsérülések, melyeket nem finanszíroz a TB

Nem jár a támogatás abban az esetben sem, ha magunk "keressük a bajt". Egy 2006-os rendelkezés szerint kizárnak a társadalombiztosítás által finanszírozott kezelések közül azoknak a sérüléseknek az ellátását, amelyet valamilyen veszélyes tevékenység, vagy extrém sport közben szenved el az illető. Hogy pontosan mi minősül extrém sportnak, azt a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5/B. §-a pontosan leírja. Magunknak kell tehát fizetnünk gyógykezelésünket abban az esetben, ha például vízisízés, jet-ski, bázisugrás, falmászás, félkezes és nyílttengeri vitorlázás, vagy sárkányrepülés közben sérülünk meg. Tavaly év elején lekerült ugyanakkor az extrém sportok listájáról a barlangászat, többek között a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat élénk tiltakozásának köszönhetően, így a barlangi balesetek sérültjeit ismét az egészségkassza gyógykezeli. A jogszabály szerint a hivatásos sportolók sportegészségügyi ellátása sem vehető igénybe a TB terhére.

Magunknak kell fizetni a kezelést abban az esetben, ha túlzott alkohol-, vagy kábítószer-fogyasztás esetén detoxikálásra szorulunk. Szintén nem TB-finanszírozottak a hatósági eljárásban elvégzett alkohol, illetve kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett vérvizsgálatok és vizeletvizsgálatok.

Bizonyos egészségügyi alkalmassági vizsgálatokat szintúgy az adott személynek kell finanszíroznia: ilyenek a lőfegyvertartásra vonatkozó orvosi alkalmassági vizsgálatok, illetve a járművezetői alkalmassági vizsgálatok.


Szintén nem TB-finanszírozottak a műtétek, ha azok nem egészségügyi, hanem szépészeti célt szolgálnak, például ha a mellimplantátum behelyezése csupán esztétikai célból történik. Abban az esetben azonban, ha az implantátum valamilyen betegséget, vagy akár életveszélyes állapotot idéz elő, a páciens kórházba kerül, kezelését pedig ismét finanszírozza az egészségkassza.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső