+10° - +26°
Nincs front

Miért reked külföldön a magyar beteg?

Mind a betegnek, mind a társadalombiztosítónak jobb lenne, ha a külföldön balesetet szenvedett beteget otthon gyógykezelnék, sokszor mégis kint reked a páciens.

Bár lényegesen kevesebbe kerülne a társadalombiztosítónak, és a család közelsége miatt a betegnek is jobb volna az itthoni gyógykezelés, egy baleset után gyakran akkor is külföldi kórházban marad a sérült, ha indokolt lenne a hazaszállítás. Ennek egyik oka, hogy a hazai egészségbiztosítónak nincsenek azonnal frissülő adatai - írja az MNO.

150 kilogrammnál súlyosabb emberek szállítására is alkalmas mentőautó eddig csak egy teljesített szolgálatot Magyarországon. A mentősök között "bálna" névvel illetett járművekből több újat is vásárolna az Országos Mentőszolgálat. Bővebben erről az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Egy évnél is tovább húzódhat, mire kiutalják a számlát

Az elsődleges problémát az jelenti, hogy a beteg ellátásának költségei általában nagyon lassan jutnak vissza Magyarországra: 18 hónap is eltelhet, mire a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, az OEP utódja) megkapja a számlát. Túri Péter, a veronai baleset sérültjeit is hazaszállító Trust Air Aviation Kft. ügyvezető igazgatója szerint hosszú ideig nem is tudni, mennyit fizet az állam egy külföldi kezelésért, tehát könnyen előfordulhat, hogy többszöröse lesz a kinti kezelés költsége annak, mint amennyibe - szállítható beteg esetén - akár a légi hazaszállítás kerülne.

A betegnek is jobb lenne, ha otthon gyógyulhatna
A betegnek is jobb lenne, ha otthon gyógyulhatna

2013-ban a KSH kimutatása alapján a magyar állam 3,5 milliárd forintot fordított külföldön kezelt magyar betegek ellátásának finanszírozására. Ezzel szemben a nem légi hazaszállítás költsége mindössze 20 millió forint körül mozgott. Túri Péter szerint érdemes lenne kiszámolni, mi éri meg jobban: kifizetni a sérült hazaszállítását, vagy a külföldi - rendkívül drága - gyógykezelés költségeit téríteni. 

"Eddig nem sok magyar beteget volt lehetőségünk hazaszállítani, két év alatt maximum 20 páciensről beszélhetünk. Pedig ennél valószínűleg jóval többen lehetnek azok, akik itthon is gyógyulhatnának. Évente legalább száz érintettről lehet szó" - fejtette ki a szakember. Hozzátette: a Veronában történt, tragikus buszbaleset idején folyamatos kapcsolatban voltak a mentőszolgálattal. Piaci áron Veronából mentőautóval hazaszállítani egy sérültet 500 ezer forintba kerül, mentőrepülővel ugyanez fejenként körülbelül 2,5-3 millió forintba. Azonban míg földön több mint tíz óra az út, addig repülővel ennek a töredéke, körülbelül 90 perc.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső