Mi lesz a bárányhimlő elleni védőoltással?

HáziPatika

Az oltóanyagpiac iparági szereplői­ szerint szinte kizárt, hogy jövő év január elsejétől a nemzeti oltóprogram része lehessen a bárányhimlő elleni védőoltás, mivel még mindig nem jelent meg a vakcinatender.

Még nincs meghirdetve a vakcinatender

Az idei március 1-jei Kormányinfón jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter, hogy 2019. január 1-jétől a Nemzeti immunizációs program keretében varicella (bárányhimlő) elleni oltásban részesülnek a kisgyermekek a második életévük során.

Még mindig nem jelent meg az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében (TED) abárányhimlőelleni védőoltás vakcinatendere. A kormányhatározat szerint július 31-ig kellett volna az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kiírnia a közbeszerzési eljárást - írja cikkében a Világgazdaság.

Mint írják, keresték az Emmit, de nem válaszoltak a kérdésre, hogy mikor jelenik meg a vakcinatender.

Mi lesz a bárányhimlő elleni védőoltással?
Mi lesz a bárányhimlő elleni védőoltással?

Iparági szereplők a lapnak megerősítették: az évből hátralévő két hónap kevés arra, hogy egy TED-en kiírt tenderre az oltóanyaggyártók ajánlatot tegyenek. Arra pedig végképp, hogy a nyertes átalakítsa gyártási rendjét úgy, hogy megfelelő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre január 1-jétől.

Mi lesz így a bárányhimlő elleni védőoltással?

Magyarországon két gyógyszergyártó cégnek, az MSD Pharma Hungary Kft.-nek (MSD) és a GlaxoSmithKline Kft.-nek (GSK) van bárányhimlő elleni oltóanyaga. A GSK és az MSD is azt közölte a Világgazdasággal, hogy ha kiírják a védőoltásra vonatkozó tendert és a részletek megismerhetők, akkor azok birtokában döntik el, hogy indulnak-e a közbeszerzési pályázaton.

A bárányhimlő elleni vakcina iránti kereslet az utóbbi években csaknem megduplázódott, a két gyártócég 2017-ben csaknem 75 ezer oltóanyagot adott el, miközben 2013-ban és 2014-ben csupán 35 ezret értékesítettek Magyarországon. A még nem tb-támogatott ampullák ára valamivel több mint tízezer forint, a védettséghez kétszeri oltás szükséges.


Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente 38-40 ezer bárányhimlőst regisztrálnak, de a gyermekorvosok évente százezerre teszik a fertőzöttek számát. Szakemberek szerint az európai országok közül Magyarország az egyik, ahol a legmagasabb a varicellavírussal fertőzöttek száma.

"A kétadagos védőoltás első adagját 12-18 hónapos korban, a második adagot pedig minimum hat héttel az első után ajánlott beadni" - mondta korábban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Lesznek gyerekek, akik életkoruknál fogva nem esnek bele az állami vakcinációs programba, az ő esetükben is éppolyan fontos a megfelelő védettség kialakítása, mint társaiknál - tette hozzá.

Azokban az országokban, ahol a varicellavakcináció a nemzeti oltási program részévé vált, a megbetegedések, illetve a betegséghez kapcsolódó szövődményes, kórházi kezelésre szoruló esetek aránya is radikálisan csökkent. Az egyadagos védőoltás 74 százalékkal, a kétadagos pedig több mint 90 százalékkal csökkentette a megbetegedések számát.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső