Megváltoznak a budapesti kórházak

A tervek szerint 2025-re Budapest teljes kórházi struktúrája megújul, a betegek így a kornak megfelelő körülmények között gyógyulhatnak majd a fővárosban.

Március 31-ig kell a kormány elé terjesztenie az Emberi Erőforrások Minisztériumának a fővárosi kórházak részletes fejlesztési tervét, és az anyag el is készült - írta meg a Magyar Idők. Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program (EBP) miniszteri biztosa elmondta: a javaslatot összehangolták a Semmelweis Egyetem fejlesztési tervével, amitől egyebek mellett azt várják, hogy még több külföldi orvostanhallgató választja majd tanulmányai folytatására Magyarországot.

Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat: április elsejétől összevonják a városi és a megyei intézményt. Részletek itt.

Szuperkórházak a teljes ellátásért

Az előterjesztés alapján Budapesten három szuperkórház létesül: a kórházi centrumok mindegyikében minden adott lesz a teljes körű, folyamatos és legmagasabb szintű 24 órás ellátáshoz, így ezek egyikéből sem lehet majd a jövőben beteget elküldeni.

A teljes fővárosi kórházi struktúra 2025-re újulhat meg
A teljes fővárosi kórházi struktúra 2025-re újulhat meg

A Dél-Budára tervezett központ működtetését a tervek szerint a Semmelweis Egyetem végezné: a XI. kerület Dobogó városrészében egy 1058 ágyas tömbkórházat húznának fel, ahova egyebek mellett a Kútvölgyi úti klinikai tömb összes osztálya átköltözne. Az így megüresedő épületben - átfogó korszerűsítéssel - jönne létre egy 550 ágyas gyógyintézmény a közép-budai régió lakosságának ellátására. Mindemellett Észak-Budán egyelőre nem alakítanának ki centrumkórházat.

Észak-Pesten a szuperkórház szerepét a Honvédkórház töltheti be, amely új tömböt és épületszárnyat is kap, összességében pedig jelenlegi kapacitása nagyjából a duplájára nőhet. A dél-pesti centrumkórház az Egyesített Szent István-Szent László Kórház területén felhúzandó 1300 ágyas épülettömbben kaphat helyet.


Nyolc évig tartó folyamat

Az előterjesztés a központok mellett az úgynevezett társkórházak fejlesztésére is tartalmaz terveket. A sürgősségi ellátásban közvetlenül részt vevő intézmények már az idei évben hozzájuthatnak a kormány által jóváhagyott 40 milliárd forintos forráshoz, továbbá épületenergetikai fejlesztésekre 11 milliárdnyi uniós forráshoz. Cserháti Péter szerint a nagy beruházások várhatóan 2022-re fejeződnek be, a teljes fővárosi struktúra pedig 2025-re újulhat meg. Az előkészítési munkálatokra 50-55 milliárd forintot irányozhatnak elő 2018-ban.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső