Meglepő, hogy miben fejlődik az egészségügy

HáziPatika

Jelentősen nőtt az utóbbi években az egynapos sebészettel ellátott betegek száma Magyarországon.

Közel duplájára nőtt az egynapos ellátások száma

Jó hír a betegeknek és az ellátórendszernek is, hogy néhány év alatt közel megduplázódott az egynapos sebészeti beavatkozások száma - írja a 24.hu. Az egynapos sebészet lényege, hogy a beavatkozást követő 24 órán belül a beteg elhagyja a kórházat és az otthonában gyógyulhat. A Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budaörsi Egészségügyi Központ nemrégiben készült tanulmányából kiderül, hogy az állami egészségügyben legalább ezen a területen kiemelkedő a fejlődés: 2010 és 2015 között az egynapos formában ellátott esetek száma évi 130 995-ről 251 328-ra emelkedett. A vizsgált időszak minden évében növekedés tapasztalható, de a legnagyobb ugrás 2010-ről 2011-re figyelhető meg, amikor egy év alatt 50 ezerrel több ilyen beavatkozást végeztek el.

Jelentősen nőtt az egynapos sebészettel ellátottak száma
Közel duplájára nőtt az egynapos beavatkozások száma. Fotó: 123rf

Régóta elterjedt ez a forma

A fejlett egészségügyi rendszerekben ez az ellátási forma már régóta elterjedt, hiszen mérsékli a kiadásokat, a beteg jóval rövidebb időt tölt az egészségügyi intézményben és gyorsabb a rehabilitációja, és hamarabb visszatérhet a munkahelyére. Az egynapos sebészet az ellátórendszert is kevésbé terheli, és általa a kórházi fertőzések rizikója is jelentősen csökken.

Vannak műtéti beavatkozások, amelyek gyorsak, nem igényelnek altatást, és még egy éjszakát sem kell miattuk kórházban töltenünk. Ezek tartoznak az ambuláns sebészet alá. Milyen műtét a kisműtét? Kattintson!

Az egynapos ellátások bővülésével a kórházak kiadásai és a fekvőbetegeket ellátó osztályok terhelésének csökkenése mellett egyes területeken a várólisták is rövidülhetnek. Ez úgy látszik, meg is történt, hiszen 2010 és 2015 között az egynapos sebészeti esetszámok mértéke meghaladta az 1,2 milliót.

Ezeken a területeken a legtöbb az egynapos beavatkozás

Az egynapos ellátásban a szülészet-nőgyógyászat, a szemészet, a sebészet és az urológia jár élen: a szülészet-nőgyógyászat teljesítette a legtöbb esetszámot (410 933), ami az összes egynapos beavatkozás 34 százaléka, míg a második legtöbb ellátás a szemészeteken történt (319 143 eset). A beavatkozásokat tekintve kiemelkedő a szürke hályog megszüntetését célzó műtétek száma, amit két nőgyógyászati beavatkozás, a vákuumos terhességmegszakítás és a küret követ.


Még vannak lemaradások

A kutatást végző munkacsoport felhívta a figyelmet arra, hogy a figyelemreméltó adatok ellenére Magyarország számos területen még így is lemaradásban van, például épp a listát vezető szürkehályog-műtétek terén. 2015-ben ugyanis az OECD adatai szerint az országok átlagosan a 87 százalékát végezték egynapos formában ezen műtéteknek, míg Magyarországon az 54 százalékát. Azonban a helyzet várhatóan tovább javulhat, ugyanis hajlandóságot mutat az állam is az egynapos ellátási forma ösztönzésére: tavalyi bejelentésük szerint nyolcmilliárd forint jut húsz, egynapos sebészeti helyszín kialakítására.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső