Meglehet az E. coli-fertőzés ellenszere

Egy új fejlesztés segíthet az E. coli-fertőzés elleni küzdelemben. A tudósoknak ugyanis sikerült egy olyan bioaktív üveget létrehozniuk, amely órákon belül megöli a kólibaktériumot.

A testben feloldódó üveg

Egy új kutatás szerint a középkori ólomüvegkészítés mintájára előállított bioaktív üveggel talán felvehetik a harcot az E. coli-fertőzéssel az egészségügyi dolgozók. A tudósok egy olyan bioaktív üveget hoztak létre, amely néhány órán belül megöli a kólibaktériumot. Az Astoni Egyetem kutatói szerint a bioaktív üveget műtét alatt lehet a testbe helyezni - ismertette a kutatást a BBC News.
kórház, kórházi ellátás, fertőzés, E. coli
Új szintre léphet a kórházi fertőzések elleni védelem.
A testben a bioaktív üveg feloldódik és megakadályozza a baktériumok szaporodását. Ezt a módszert használva nem lenne szükség antibiotikumos kezelésre. Az új eljárás így gyökeresen megváltoztathatja a kórházakban a fertőzések elleni védekezést.

Több fertőzéssel szemben is hatékony

A most publikált kutatás szerint az E. coli-fertőzésen kívül a sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatos Candida albicans gombás fertőzést és a gyógyszerrezisztens Staphylococcus aureus-fertőzést is meg lehet előzni az új módszerrel.

Az Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ szerint évente mintegy 37 ezer ember hal meg egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésben.

A bioaktív üveg előállítása során a kutatók üveget készítettek kis mennyiségű kobalttal, majd ezt 1000 Celisus fok fölé hevítették és hirtelen lehűtötték, hogy ne kristályosodjon. Aztán finom porrá őrölték és úgy tették ki a baktériumoknak egy petricsészében. Bár bioaktív üveget már korábban is előállítottak, az egyetem szerint ez az első alkalom, hogy egy kutatással bizonyították hatékonyságát a baktériumok elleni küzdelemben.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső