Meghalt a beteg, de nem indult vizsgálat

A napokban távozott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészetének osztályvezető főorvosa, Alotti Nasri. Döntését az osztály személyi és tárgyi hiányosságaival, a fokozódó belső feszültéggel, illetve egy 48 éves páciens halálával indokolta. Belső vizsgálat azonban nem indult az üggyel kapcsolatban.

Zalaegerszegen hat hetet, Debrecenben fél évet, két fővárosi szívcentrumban pedig nagyjából egy évet kell várni egy nyitott szívműtétre. A szívműtétek menetéről itt olvashat bővebben!

Ahogy korábban a HáziPatika.com is megírta, "foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés" gyanújával rendőrségi nyomozás indult a zalaegerszegi kórházban. Még nyár elején, műtétre várás közben halt meg egy 48 éves férfi. Az eset után felmondott az intézmény veterán szívsebésze, Alotti Nasri főorvos. A távozó szakember úgy nyilatkozott, újra és újra finanszírozási gondok nehezítik a gyógyítást, ez élezi ki a konfliktusokat. A Szent Rafael Kórház vezetősége azonban azt állítja, a főorvos nem jelezte, hogy a halálesettel kapcsolatban bármilyen kétes körülmény felmerült volna.

kórház, kórházi ellátás, elhunyt beteg, haláleset, nyomozás, belső vizsgálat
Nyomoz a rendőrség, belső vizsgálat azonban nem indult az eset miatt. Fotó: iStock

Válaszolt a kórház

Egy haláleset ügyében az adott osztályt vezető főorvosnak kell kezdeményeznie a belső vizsgálat elindítását az igazgatóságnál. A halotti zárójelentést Alotti Nasri maga készítette és írta alá, abban azonban nem tett utalást az esetleges kétséges körülményekre. A főorvos az esetet nem jelentette rendkívüli eseményként és nem kezdeményezett igazságügyi boncolást sem - reagálta közleményében a zalaegerszegi egészségügyi intézmény.

Alotti Nasri egyébként a kórház vezetésének címzett nyílt levelében jelentette be távozását. Az egészségügyi intézmény szerint a levét több súlyos, becsület csorbítására alkalmas, illetve a szívsebészeti osztály és a kórház szakmai munkáját megkérdőjelező állítást tartalmaz. A kórház vezetése várhatóan jogi útra tereli majd az ügyet.


A szívsebészeti osztály szakmai munkáját tekintve a betegellátás zavartalanul folytatódik, a műtétek a megszokottak szerint zajlanak. A dolgozók és a menedzsment tagjai arra törekednek, hogy egy megújulásra és szakmai többlettudásra képes új osztályt építsenek fel. Ehhez azonban higgadtságra, türelemre és időre van szükség - olvasható a közleményben. A zalaegerszegi kórház az 1998 óta az osztályon dolgozó Rashed Aref szívsebészt nevezte ki új osztályvezető főorvosnak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső