Megbüntetnék az eladósodott kórházvezetőket

HáziPatika

Bércsökkenéssel büntetnék az eladósodott kórházak vezetőit, ráadásul az intézmények teljes adósságállományát sem rendezi az állam.

Nem lesz elegendő a kórházak adósságának rendezésére a kormány által beígért összeg, az eladósodott intézmények vezetőit viszont akár bércsökkentéssel is sújthatják - értesült a Népszava kormányzati forrásokból.

A kórházi adósságok okai

Időről időre felmerül a kórházak eladósodásának problémája mint a magyar egészségügy állapotának egyik fokmérője. Az adósság egyszerre lehet szinonimája a hiánynak és a pazarlásnak is. Kattintson!

Fizetéscsökkentés várhat az adósokra

Ahogy november végén megírtuk, a Magyar Államkincstár adatai szerint 54,2 milliárd forint tartozás halmozódott fel az egészségügyben, az adósság szinte teljes egésze a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn. Néhány napra rá Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere reagált a hírekre, aki bejelentette: 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházakat, illetve alaposan átvizsgálják az intézmények gazdálkodását és pénzügyi helyzetét. A lap információi szerint azonban a hitelezők még nem könnyebbülhetnek meg, mert még most sem tudják maradéktalanul kiegyenlíteni a számláikat az intézmények. 

Bércsökkenéssel büntetnék az eladósodott kórházak vezetőit
Bércsökkenéssel büntetnék az eladósodott kórházak vezetőit

A lap szerint a beígért 55 milliárdos konszolidációs összegnek csak alig több mint felét szánja a kormányzat a tartozások kifizetésére, az összeg további részét azok között osztanák szét, akik tavaly óta bizonyíthatóan tettek az eladósodás elkerüléséért, és ügyelnek arra, hogy jó minőségben gyógyítsanak. 

Egy kormány által jóváhagyott jogszabály-javaslatba a kórházi vezetők közvetlen fenyegetettsége is bekerült. A tervezet fölhatalmazza a minisztert arra, hogy építsen "ösztönzőket" a kiegyensúlyozott gazdálkodás érdekében a kórházi vezetők bérébe - a megkérdezett kórházi vezetők ezt a megfogalmazást egyértelmű bércsökkentésnek fordították. 


Azok az intézmények is rosszul járhatnak, amelyeknél valami hibát talált a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a korábbi konszolidációs pénzek elköltésében. A KEHI október végén készítette el jelentését, amelyben a 2016-os adósságrendezéssel kapcsolatban mintegy 36 kórháznál jelentettek valamilyen hibát összesen 40 millió forint értékben. Az érintett intézményeket nem értesítették, így magyarázatot sem tudtak adni a hibára, a konszolidációból azonban a hírek szerint kimaradnak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső