Máshol is gond az orvoselvándorlás

Fontolóra kellene venni, hogy az Európai Unió új szabályokat alkosson az orvosok elvándorlásának korlátozása érdekében - véli Jens Spahn német egészségügyi miniszter.

Miközben valóban komoly gondot jelent itthon az orvoselvándorlás, addig több ezer ápoló is hiányzik már az ellátórendszerből. Részletek itt.

Spahn a Sonntags Blick című lapnak a vasárnap megjelent interjúban úgy nyilatkozott, hogy világos, hogy a Svájcba vándorló német orvosok hiányoznak Németországban. "Nálunk pedig olyan lengyel orvosok dolgoznak, akik aztán Lengyelországban hiányoznak" - érvelt a konzervatív politikus. "Ez így nincs rendjén. Ezért meg kell fontolni, hogy nem kell-e újraszabályozni bizonyos szakmákat űző emberek elcsábítását az unióban anélkül, hogy a mozgás szabadsága megkérdőjeleződne" - hangoztatta Jens Spahn.

A német orvosok egy része számára vonzóbb célpont Svájc
A német orvosok egy része számára vonzóbb célpont Svájc

A lap felvetette, hogy Németország tervezi-e, hogy a Németországban képzett, de aztán Svájcban dolgozó orvosok miatt valamilyen kompenzációt követel Svájctól, de Spahn szerint ez nincs tervben. A kivándorló német orvosok közül a legtöbben Svájcban telepednek le. 2017-ben a német orvosi kamara adatai szerint 1965 orvos hagyta el az országot, közülük 641 doktor Svájcba költözött. A svájci orvosszövetség adatai szerint a Svájcban dolgozó orvosok 17,7 százaléka, több mint 6000 orvos rendelkezik német útlevéllel.


Hány magyar orvos megy külföldre?

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által közzétett legfrissebb adatok szerint 2016-ban 615 magyar orvos kért hatósági bizonyítványt szakképesítése külföldi elismeréséhez, ami a megelőző évekhez képest jelentős csökkenést jelentett - 2015-höz viszonyítva például több mint 14 százalékot. Legnagyobb számban a szakemberek 25-49 év közötti korosztálya nyújtott be akkor ilyen irányú kérelmet. A célországok tekintetében Németország bizonyult a legnépszerűbbnek (több mint 200 magyar orvos ment oda gyógyítani), majd sorrendben az Egyesült Királyság, Ausztria, Svédország és Svájc következett a rangsorban.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső