Magyarokon végez agyműtétet a robot

HáziPatika

Az ember mellett a robotoknak is egyre nagyobb szerep jut az egészségügyben. A ROSA nevű géppel már Magyarországon is végeztek agyműtétet.

A robotika fejlődése az utóbbi évtizedekben az egészségügyben is forradalmi változásokat eredményezett. Május végén adtunk hírt a ROSA nevű, csúcskategóriás idegsebészeti robotról, melynek segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársai a Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy páciens fejébe. Azóta számos beavatkozást elvégeztek már a robottal, amelyet a magyar kutatók is továbbfejlesztettek. A tapasztalatokról dr. Erőss Loránd neurológus, idegsebész beszélt a GyártásTrendnek

Kórházak, ahol már robotok dolgoznak

Humanoid robot fogadja a pácienseket két belgiumi kórházban, a külön e célra kifejlesztett gépembereket már be is mutatták a liege-i La Citadelle klinikán. Hogy milyen munkát végeznek, arról bővebben az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Magyarok fejlesztették tovább a robotot

A ROSA-t eredetileg egy francia csoport fejlesztette ki, Belgiumban és Svájcban 1-1, Angliában és Szaúd-Arábiában 2-2 darab található belőle. Magyarországra a Nemzeti Agykutatási Program egyik pályázata kapcsán kerülhetett az egyik szerkezet, ahol egy Parkinson-kórban szenvedő férfi kezelésére használták. A robot egy komoly előnye, hogy 0,6 milliméteres pontossággal, az emberi hiba kizárásával dolgozik. Segítségével ráadásul a 10-12 órás műtétek ideje mindössze 3 órára csökkenhet.

A robot számos komoly műtét idejét lerövidítheti
A robot számos komoly műtét idejét lerövidítheti

Magyar hozzáadott érték is van az eszközben: a Nemzeti Agykutatási Program során a szakemberek továbbfejlesztették képalkotó és sebészi célzó módszerekkel. "A ROSA szoftverével a pontos célzást és a műtétet meg tudjuk tervezni. Ezt egészítettük ki olyan képalkotó technikákkal, amelyeket korábban ezeknél a műtéteknél a külföldi kollégák nem használtak. Az új módszerrel olyan pályákat is láttatni tudtunk, amelyekre eddig nem volt példa - ez nagyban pontosította a célzást" - mondta el a szerkezetről dr. Erőss Loránd. 

A ROSA-t a Parkinson-kór mellett mozgászavarok és disztónia műtésére is használják, de alkalmas endoszkópos műtétek, agybiopsziák elvégzésére is, illetve gerincsebészeti műtétek során a fixáló csavarok behelyezésekor is ezzel a szerkezettel lehet elvégezni a célzást. Magyarországon az első robotos asszisztenciával zajló műtét egy sokelektródás epilepsziasebészeti kivizsgálás volt. A második műtét volt a már említett eset, amelynél egy Parkinson-kóros betegen segítettek. Az ő állapota is nagyon sokat javult már a műtét közben is - mondta el a neurológus.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső