Magasabb lesz a TB februártól

7050 forintról 7110 forintra nőtt az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege az év első napjától. Az emelt TB-t először februárban kell megfizetnünk.

Több lakossági és vállalati adó mértéke is csökkent január elsejétől, valamint a minimálbér emelésével is több maradhat az alacsony jövedelműek zsebében. A minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt a 2017-es év első napjától, előbbi így a tavalyi 110 ezer forintról 127 650 forintra emelkedett. Ez nettóban azt jelenti, hogy a tavalyi 73 815 forint helyett idén 84 887 forint lesz a kereset minimuma, utána pedig 91 679 forint.

Hosszú várólisták, tömött rendelők, az ellátással elégedetlen betegek - leginkább ezek jutnak eszünkbe az állami egészségügyről. Magánrendelőbe egyre többen megyünk, még ha fizetni is kell érte. Mikor, melyiket választjuk? Cikkünkben a válasz!

A minimálbér emelkedésével együtt a TB-járulék összege is nőtt, január elsejétől egy kicsit ismét többet kell befizetni az egészségkasszába. A tavalyi 7050 forint helyett az idei évtől 7110 forinttal kell minden hónapban hozzájárulni a hazai egészségügyi ellátás működtetéséhez, ami a tavalyi, 120 forintos emelés után újabb 60 forintos növekedést jelent. Először a februári hónapban kell az emelt TB-díjat fizetni. 

A TB díjával a magyar egészségügyi rendszert finanszírozzuk
A TB díjával a magyar egészségügyi rendszert finanszírozzuk

Kinek kell TB-t fizetni?

Az egészségügyi kockázatközösség alapját képezi a TB összege, melyet minden magyar állampolgárnak meg kell fizetnie, függetlenül attól, hogy van-e munkahelye és rendelkezik-e állandó jövedelemmel. Aki dolgozik, attól a munkáltató automatikusan levonja ezt a fizetése összegéből, aki azonban nem biztosított, az minden hónapban saját maga köteles megfizetni ezt az összeget. A havi hétezer forintot is meghaladó összeg az alacsonyabb jövedelműek számára talán magasnak tűnhet, ezért azonban az itthon elérhető egészségügyi szolgáltatások széles palettája áll a beteg rendelkezésére. Ezért persze ugyanúgy fizetnie kell(ene) a makkegészséges embernek is, mint az állandó orvosi kezelésre szorulónak. 


Persze a valóságban a rendszer nem ilyen egyszerű és átlátható, a tízmillió magyar emberből alig több, mint négymillióan fizetik saját fizetésükből az egészségügyi hozzájárulást. A Magyarországon túlzottan domináns állami szférában a munkáltató maga az állam, így a járulékok is csupán az egyik zsebből kerülnek át a másikba. Hatmillió ember TB-jét tehát az állam fizeti.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső