Lantos: "olyan, hogy egészségügy, már nincs"

HáziPatika

Kemény kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben, nemcsak a járvány kezelése, de általában az egészségügy helyzete miatt is Lantos Gabriella egészségügyi menedzser.

A koronavírus-járvány alatt a világ számos országában a megfelelő számú lélegeztetőgép hiánya okozta a legnagyobb problémát, és ez bizony sok halálesethez vezetett. Ezért az Operatív Törzs utasítására a külföldi lélegeztetőgépek beszerzése mellett hetekkel ezelőtt megkezdődött egy hazai lélegeztetőgép fejlesztése és a gyártáshoz szükséges üzemcsarnok kialakítása is. Az első hazai gyártású készülék pedig már túl is van a klinikai teszteken. Ha kíváncsi, hogyan vizsgázott, kattintson korábbi cikkünkre.

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser neve nemcsak szakmai berkekben ismert, a Róbert Károly Magánkórház korábbi operatív igazgatójáról köztudott, hogy nem fél kemény kritikával illetni a kormányzati intézkedéseket. Nem történt ez másképp akkor sem, amikor a Magyar Narancs újságírója többek között a koronavírus-járvány elleni állami intézkedésekről, a drágán beszerzett lélegeztetőgépekről, az egészségügy problémáiról kérdezte. Az interjúban Lantos úgy fogalmazott, "a legkétségbeejtőbb az volt, hogy nem értették meg és máig nem értik a tesztelések és a nyomkövetés fontosságát", pedig, mint mondta, a napi tesztelések száma, és a tesztkapacitás növelése kulcsfontosságú lehet a járvány második hullámában. Elismerte ugyanakkor, hogy a kormány jókor és jó járványügyi korlátozásokat vezetett be.

kórház, járvány, koronavírus
Lantos Gabriella szerint lehet több lélegeztetőgépet venni, csak felesleges, mivel nincs hozzá elég személyzet. Fotó: illusztráció, MTI

"Lehet többet venni, csak felesleges"

A lélegeztetőgép-beszerzések kapcsán azonban már nem volt ilyen megengedő. Véleménye szerint az átlag 7 millió forintba kerülő gépek beszerzése 10 millióért egy ilyen helyzetben még elfogadható, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium által ennél jóval drágábban vásárolt eszközök esetét "színtiszta lopásnak" minősítette, melyet szakmai érvek sem támasztottak alá. Az interjúban hangsúlyozta, nem véletlenül volt az országban mindössze 1400 lélegeztetőgép, mivel csak annyi kezelésére van elegendő személyzet. "Lehet többet venni, csak felesleges, mert azokkal nem lehet dolgozni" - mondta, és magyarázatképp hozzáfűzte: az országban lévő 2 ezer intenzíves nővér 12 órás műszakokban dolgozik, egyszerre tehát nem többen, mint ezren, szabadnapokkal együtt legfeljebb 700-an. Egy szakképzett ápoló pedig biztonsággal csak két beteget (és gépet) tud ellátni egyszerre.


Lantos: olyan, hogy egészségügy, már nincs

Lantos egy korábbi interjúban sem rejtette véka alá, hogy mi a véleménye Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszterről, amikor úgy fogalmazott, "férfiatlan és ellentmondásos, hogy az orvosokra hárítja a döntés felelősségét" a járvány alatti kórházi ágyfelszabadítások ügyében. A lap újságírója utalt is az egészségügyi menedzser akkori megjegyzésére, miszerint Kásler Miklós csak névleg irányítja az egészségügyet, a feladatok felett Pintér Sándor belügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is őrködik.

"Ha ezt bárkinek elmesélem, a hasát fogja a nevetéstől, hogy nálatok három miniszter irányítja az egészségügyet? Ez vicc, nem? És vicc is!" - reagált Lantos, aki szerint, "olyan, hogy egészségügy, már nincs, egészségügyi szakmai irányítás végképp nincs, ez a terület egy szabad préda, és mindenki azt szed ki belőle, amit akar és tud".

25 napig volt kómában a testépítő a koronavírus miatt - a megdöbbentő eset részleteit társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső