Kötelező tantárgy lesz a rehabilitáció

HáziPatika

Új szervezeti egységként jött létre a Semmelweis Egyetemen a Rehabilitációs Medicina Tanszék. A tantervreform részeként a következő tanévtől már kötelező tantárgy lesz az ötödéveseknek a rehabilitációs medicina is.

Az orvosi rehabilitáció oktatás három helyszínen valósul meg. A szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI), a Pető András Karon (PAK) és az új egyetemi kórházként működő Szent Rókus Kórházban szerezhetik majd meg a hallgatók - olvasható a Semmelweis Egyetem oldalán. A két kredites képzés a jövő tanévben kezdődik az ötödéveseknek.
rehabilitáció, orvosképzés, tanterv, kötelező tantárgy, orvostanhallgatók,
Kötelező tantárgy lesz a rehabilitáció. Fotó: iStock

Ezért fontos a képzés

Magyarországon 15 ezer rehabilitációs ágy van, ezért nagy jelentősége van annak, hogy a szakma teljes egészében megjelenik a hazai orvosképzés tantervében - véli Dr. Cserháti Péter rektori biztos, az OORI főigazgatója. Mint mondta, mára már a legfejlettebb csúcstechnológia is jelen van a rehabilitációban. Létrehoztak már robotasszisztált rehabilitációs egységet is, a stroke-on átesett betegeket pedig virtuális memóriával segítik.

"A gyakorlati képzést előtérbe helyezve újítjuk meg a magyar orvosképzést, így a betegágy mellé már jelentős gyakorlati tapasztalattal érkeznek meg a fiatal orvosok" - fogalmazott korábban Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A részleteket itt olvashatja el!

Egy viszonylag fiatal szakmáról van szó, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1968-ban jelentette be az önálló fizikális és rehabilitációs medicinát. 1975-ben jött létre az OORI, a szakvizsga pedig 1980 körül alakult meg. A szakképzés az OORI-ban indult el, és az elmúlt időszakban mintegy 500 szakorvost képeztek ki - ismertette Dr. Dénes Zoltán, a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Medicina Tanszék tanszékvezetője.
A következő tanévtől minden hallgató egy hetet tölt az OORI-ban. Így olyan átfogó rehabilitációs ismereteket kaphatnak majd, amit fel tudnak használni a későbbi orvosi tevékenységük során - ismertette a tanszékvezető.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső