Koronavírus: a magyar állatorvosok is segíthetnek

Nem várt helyről kaphatnak segítséget a magyar orvosok, ha a koronavírus-járvány azt szükségessé teszi.

"Az ország közel háromezer állatorvosa közül az önkéntes jelentkezők akár az embergyógyításba is bevethető lennének" - mondta Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke a Népszavának adott interjúban. Erről a lehetőségről az egészségügyi államtitkárnak levélben írtak, és bár érdemi választ nem kaptak, Gönczi úgy fogalmazott, nemes gesztusnak értékelték a felajánlásukat.

koronavírus, háziállat, kutya, járvány

A háziállatok legfeljebb passzívan terjesztik a vírust, azt is leginkább akkor, ha gazdáik felelőtlenek.
Fotó: Getty Images

Egyelőre természetesen nincs szükség az állatorvosok bevetésére a koronavírus-járványban, de a kamara elnöke szerint erkölcsi-szakmai kötelességük volt jelezni, hogy készen állnak. "Be tudunk kötni infúziót, képesek vagyunk beadni injekciót, alkalmasak vagyunk elvégezni bizonyos vizsgálatokat. Nem az orvosok helyett, hanem mellettük" - hangsúlyozta a szakember, aki szerint vidéken a mai napig bevett szokás, hogy az emberek saját egészségükre vonatkozóan is kérnek tanácsot az állatorvostól.

Ezek lehetnek a legígéretesebb gyógyszerek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Kattintson a részletekért.

Így óvjuk állatainkat és magunkat

A lap a koronavírus-járvány kapcsán a háziállatokról terjedő tévhitekről is kérdezte Gönczi Gábort. A szakember hangsúlyozta, aktívan nem, de passzívan terjeszthetik az állatok a vírust, akárcsak egy ajtókilincs vagy egy metrókorlát. Ez azonban a legtöbb esetben a gazda gondatlanságán múlhat.


"Ha a tenyerünkbe köhögünk, és ugyanazzal a mozdulattal végigsimítjuk a kutya hátát, majd találkozunk a szomszéddal, aki szintén megvakargatja ott a kutyánkat, nos, akkor a kutya valóban 'hordozza' a vírust, amit viszont az emberi butaság idéz elő" - mondta az állatorvosi kamara elnöke, aki egyúttal óvva intett az állatok fertőtlenítésétől. Ha szeretnénk is tisztán tartani a bundájukat, akkor javaslata szerint elég kutya-, vagy annak híján hagyományos sampont használni.

Öt nap alatt épült fel a londoni karanténkórház - nézze meg az erről készült videót társportálunkon, az nlc.hu-n.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső