+17° - +38°
Nincs front

Kórházi adósságok: sürgős megoldás kell

A kórházi adósságok problémájának megoldását sürgetik az egészségügyi beszállítók.

A kórházak ezért úsznak az adósságban - részletek itt!

Magyarországon évtizedek óta megoldatlan probléma az egészségügyi intézmények eladósodása. A magyarországi orvostechnikai szállítók szakmai szervezetei azt állítják, hogy számos konstruktív javaslattal fordultak a kormányzati szervekhez. Épp ezért fogadták értetlenül a kormányzat eddigi nyilatkozatait, amelyek tisztázást igénylő elvi kérdéseket vetnek fel.

A hírek szerint a Pénzügyminisztérium jelenleg zárt ajtók mögött, egyenként tárgyal a lejárt tartozásokról a legnagyobb beszállítókkal. Néhányuk már több mint egy éve várja az általa leszállított orvosi eszközök és gyógyszerek ellenértékét.

kórház, kórházi adósság, adósságállomány, egészségügyi beszállítók
Van olyan beszállító, akinek egy éve tartoznak a kórházak. Fotó: iStock

Mi lesz a késedelmi kamatokkal?

Sajtóértesülések szerint a kormányzati oldal célja, hogy a hitelezők mondjanak le tőkekövetelésük 20 százalékáról. A pénzügyminiszter meghaladott álláspontnak nevezte azt, hogy egyes beszállítók a tőketartozás helyett a késedelmi kamatokról kívánnak egyeztetést folytatni.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter, valamint az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége egyebek mellett megfontolandónak nevezi, hogy a magyar állam a továbbiakban megbízható üzleti partnernek tekinthető-e és nem sért-e európai uniós előírásokat, ha csak a legnagyobb beszállítókkal egyeztet.


Az EU bíróságának ítélkezési gyakorlata szerint az állam nem kényszeríthet vállalkozásokat arra, hogy lemondjanak az őket jogszerűen megillető késedelmi kamatról - írták az egészségügyi beszállítók. Közölték továbbá, hogy a kormányzat partnereként a jövőben is készek javaslataikkal támogatni minden olyan intézkedést, amely transzparens és versenysemleges módon keres megoldást a kórházi adósságok problémájára.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső