Kórházak, ahol Michelin-csillagos a menza

HáziPatika

A Bloomberg 2017-es Globális egészségindexe szerint Olaszország a világ legegészségesebb országa. És nem is ok nélkül. Itáliában a születéskor várható élettartam jóval meghaladja a nyolcvan évet, és sokkal kevésbé vannak jelen korunk tömegbetegségei, mint a magas vérnyomás, a koleszterinproblémák és a demencia. Mi lehet az olaszok titka? Kimutatták, hogy az étkezés révén rengeteg bajt megelőznek.

Michelin-csillagos menza az olasz kórházakban

A mediterrán étrendet mindig is a világ legjobbjai közé sorolták nemcsak ízvilága, de az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is. Az étrend alapvető eleme, hogy a lehető legtöbb zöldséget, gyümölcsöt együk. Ha húst fogyasztunk, az lehetőleg hal vagy tenger gyümölcse legyen, és a zsiradékok közül olívaolajat használjunk.

Fontos, hogy szezonális ételeket együnk, a lehető legközelebbi forrásból szerezzük be őket, és ne főzzük órákig. Ezeket a szabályokat követve az ételek megőrzik tápanyagtartalmukat, és hatékonyabbak a szervezet számára - írja cikkében a Magyar Nemzet, amely szerint az olasz kórházakban általában ennek megfelelően, étkezési szakemberrel együtt tervezik meg a menüt.

Michelin-csillagos séfek a kórházakban
Michelin-csillagos séfek dolgoznak egyes olasz kórházakban

Nem mindegy, mit eszik a beteg

Mint írják, allergiák vagy bizonyos betegségek, beavatkozások kivételével, a páciensek általában két menü közül választhatnak minden étkezésnél, amely egy első fogásból (leves, tészta vagy rizottó), egy második fogásból és egy gyümölcsből áll. A kórházi koszt nem éppen Michelin-csillagos, de egy-két menza séfje már igen. A mantovai Carlo Poma kórházban például Luca Marchini Michelin-csillagos séf Maria Chiara Bassi táplálkozási szakértővel dolgozott együtt a kórház új étrendjének kidolgozásán.

"A megfelelő tápanyagokban és finom ízekben gazdag ételek ugyanúgy hozzátartoznak a gyógyulási folyamathoz, mint a kezelések vagy a gyógyszerek" - nyilatkozta Marchini. Egy mantovai ápoló lelkesen mesélte, hogy "az új menün kívül a séf oktatást tartott a konyhásoknak az ételek helyes elkészítéséről, és a városban is elindított egy programot a lakosok számára, hogy felhívják a figyelmet az étkezés fontosságára a betegségek megelőzésében".

A lap arról tájékoztat, hogy mindezek ellenére egy 2016-os felmérés szerint az olasz családok majdnem felében döntöttek már úgy, hogy egy illető nem kezelteti magát, az okok között az első 17 százalékkal a pénzügyi gondokra való hivatkozás volt, 13 százaléknyian a hosszú várakozási listák miatt döntöttek a kezelés hanyagolása mellett.

Sok intézmény munkaerőhiánnyal küzd

"Utánpótlás lenne, de nem töltik fel a helyeket. A személyzet nagy stressznek van kitéve, mert gyorsan kell végezni a munkát, és gyakoriak a túlórák, ez hosszú távon kiégéshez vezethet, a betegek közben csak várakoznak. Ez senkinek sem tesz jót" - panaszolta a lapnak egy fiatal milánói kardiológus. De hogy mégis mi a baj az olasz egészségügyi rendszerrel, ide kattintva kiderül.


Napi 550 forint jut fejenként kórházi kosztra

2018. február 16-án számoltunk be róla, hogy kevés és rossz minőségű kórházi kosztra panaszkodnak a betegek. Intézményenként nagyok az eltérések, de a napi 550 forintos fejkvóta biztos nem elég, hogy üres kenyér helyett más jusson vacsorára. A témáról korábban itt írtunk bővebben.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső