Kincses: "az indokoltnál is rosszabb állapotban vannak orvosaink"

HáziPatika

"Jó lenne feltöltődni, magunkhoz térni, nagyon kellene a mentális támogatás, de közben már a várólistákat kellene ledolgozni" - mondta el egy interjúban Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, aki arról is beszélt, mi "helyettesíthetné" a hálapénzt.

"Minden szempontból nagyon fáradt, rossz mentális és érzelmi állapotban vannak az orvosok, az egészségügyben dolgozók. Azt is ki merem mondani, hogy akár még az indokoltnál is rosszabb állapotban vannak az orvosaink, hiszen bár idén egy nagyon komoly alapbéremelést kaptak, ezt érzelmileg több minden felülírta. Olyan katasztrófahelyzetben, olyan terhelés alatt kellett dolgozniuk, amely a kollégák életében még soha nem fordult elő" - fogalmazott Kincses Gyula a Telexnek adott interjújában.

Nincs segítség, pedig kellene

Kincses Gyulával néhány hónappal ezelőtt készítettünk portréinterjút - a beszélgetést ide kattintva olvashatja el!

Arra a kérdésre, hogy az orvosok és az ápolók kapnak-e valamilyen szervezett, állami segítséget a koronavírus által okozott traumák és kiégés leküzdésére, úgy felelt, hogy "nincs ilyen, pedig kellene". Mint hangsúlyozta, a dolog több okból is problémás. "Egyrészt arra vagyunk szocializálva, hogy mi gyógyítsunk, nem arra, hogy minket gyógyítsanak. Másrészt nagy probléma, hogy kell ez, de mikor? Mert most, hogy örülhetnének a COVID által okozott nyomás enyhülésének, rögtön ott a következő feszültség. Jó lenne feltöltődni, magunkhoz térni, nagyon kellene a mentális támogatás, de közben már a várólistákat kellene ledolgozni" - magyarázta a MOK elnöke.

Nagyon megviselte az egészségügyben dolgozókat a járvány.
Nagyon megviselte az egészségügyben dolgozókat a járvány. Fotó: Getty Images

Illegális helyett legális ösztönzés kellene

Az interjú során szóba került a hálapénz is: ha most nincs, mi ösztönzi több munkára a dolgozókat? Kincses Gyula elismerte, hogy a hálapénz motivációt és teljesítményarányosságot vitt a rendszerbe, ugyanakkor leszögezte: az orvosi kamara továbbra is küzd a hálapénz ellen. Úgy véli, "az illegális ösztönző helyett legális ösztönzésre van szükség ahhoz, hogy felpörögjön a várólisták ledolgozása". Ezt a MOK elnöke szerint úgy lehetne kivitelezni, hogy a kórházak többletpénzt kapnak, amit a dolgozók ösztönzésére kell használniuk.

Kincses Gyula arról is beszélt, hogy a hálapénzzel kapcsolatos ellenőrzések majd akkor indulnak el, ha az egészségügy vissza tud térni a normál üzemre. "Ha visszaépül a hálapénzrendszer, akkor már nehezebb kiirtani. Tehát most kell lépni" - húzta alá a szakember, aki hozzátette: nem véletlenszerűen, hanem valamilyen kockázatelemzés alapján készül az ellenőrzési terv.


Pályaelhagyás, szétesés következhet

A MOK elnökét kérdezték a levélről, amelyet Kásler Miklós humán miniszternek küldtek, és amelyben arról írnak, itt az ideje tárgyalni, mert súlyosodó és éleződő problémák vannak. Ezzel kapcsolatban Kincses Gyula azt mondta, fontos lenne rendezni az olyan nyitott kérdéseket, mint például az ügyeleti díjrendszer, "különben félő, hogy a fent említett mentális állapotban lévő orvostársadalom és ellátórendszer rosszul reagál, és pályaelhagyás, szétesés következik".

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső