Kik igényelhetik a külföldi terápiákat?

Bár Magyarországon évente körülbelül nyolcvanezer új rákbeteget diagnosztizálnak, tavaly kevesebb mint 700 kérelem érkezett csak külföldi gyógykezelések finanszírozására.

Tavaly csupán 672 olyan kérelem érkezett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK), amelyben engedélyhez kötött külföldi gyógykezelés finanszírozását kérik a betegek. Ezek közül 611 esetben a társadalombiztosításba itthon még be nem fogadott, vagyis nem finanszírozott kezelés térítését kérték - írja az MNO.

A külföldi gyógykezeléseknek két fő csoportja van. Beszélhetünk a külföldi tartózkodás közben szükségessé vált gyógykezelésekről, és arról, amikor az itthon nem gyógyítható betegségek esetén a gyógyító eljárást más országban veszi igénybe a beteg. Mit támogat ezek közül az egészségbiztosító? Cikkünkből kiderül!

Németországba, Ausztriába és Hollandiába mentek a legtöbben

"Ezek a kérelmek valószínűleg leginkább rosszindulatú daganatos vagy ritka betegséghez kapcsolódnak. Ezekben az esetekben a betegek fordulhatnak olyan kezelési módokhoz, amelyek akár csak klinikai vizsgálat keretében, de elérhetők más országokban" - nyilatkozta a portálnak Oberfrank Ferenc, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) korábbi főigazgatója. Ilyen esetekben kutatási, fejlesztési stádiumban lévő gyógyszerekkel próbálkozhatnak azok, akiket erre alkalmasnak találnak, a betegek pedig méltányossági kérelmet adhatnak be annak érdekében, hogy a kezelést finanszírozza az egészségpénztár.

Néhány százan juthattak külföldi kezeléshez a tavalyi évben
Néhány százan juthattak külföldi kezeléshez a tavalyi évben

A 611 kérelem azonban meglehetősen kevésnek tűnik annak tükrében, hogy Magyarországon évente nyolcvanezer új daganatos beteget diagnosztizálnak. A végül engedélyezett külföldi ellátások 99 százalékát az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban vették igénybe, túlnyomórészt Németországban, Ausztriában és Hollandiában. Két esetben történt ellátás az Amerikai Egyesült Államokban, míg egyszer Izraelben. Engedélyeztek többek között sebészeti, genetikai, sugár- és izotópterápiás onkológiai ellátásokat, valamint idegen csontvelődonor keresését is. Mindez a tavalyi évben több mint kétmilliárd forintjába került az államnak. 


Kisebb számban - 61 esetben - olyan kérelmek is érkeztek, amelyek az egyébként hazánkban is elérhető kezeléseket vették volna igénybe külföldön. Oberfrank Ferenc szerint elsősorban a rövidebb várólisták miatt választják az amúgy itthon is igénybe vehető kezeléseket külföldön. Ilyenkor jelentős többletköltséget jelenthet a betegeknek a külföldi ellátás. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső