Kétszer ennyi MR kellene, hogy az átlagot hozzuk

Bár az elmúlt években rengeteg új CT- és MR-készülék állt üzembe Magyarországon, a sajtóban elsősorban a hiányuk miatti hírek váltották egymást. A képalkotó diagnosztikában legnagyobb magyar magánszolgáltatónak számító Affidea vezérigazgatójával beszéltünk a hazai helyzetről.

A képalkotó diagnosztika magyarországi állapotáról kettős kép rajzolódik ki az utóbbi hetek sajtómegjelenéseit böngészve. A CT hiánya nehezíti meg az Országos Kardiológiai Intézet, a balatonfüredi szívkórház vagy a Bethesda Gyermekkórház munkáját, az ajkai Magyar Imre Kórház CT-készülékét pedig biztonsági okokból üzemen kívül helyezték, mert nem tudta ellátni a feladatát. A miniszterelnökség a hírekre úgy reagált, hogy 2010 óta megduplázták a CT- és az MR-készülékek számát, a kormány pedig másfél éve 50 milliárd forintot költött képalkotó diagnosztikai eszközökre, amelyek így korszerűbbek, mint eddig valaha. Ha csak a számokat nézzük: Magyarországon összesen száznégy CT- és hatvanöt MR-készülék üzemel, ebből tizenkét CT-t és kilenc MR-t az Affidea működtet, ezzel a legnagyobb hazai magánszolgáltatónak számít a képalkotó diagnosztika terén. A cég vezérigazgatójával beszélgettünk a magyarországi helyzetről.

Sok az új gép, de még messze nem elég

"Az elmúlt néhány évben komoly fejlesztés volt a képalkotó diagnosztikában, melynek hatására az MR- és CT-készülékek száma országszerte gyarapodott. Ennek ellenére az ellátottság még mindig jóval alatta van az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet)-országok átlagának" - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója. Az OECD-országokban (melynek a legfejlettebb országok mellett például Mexikó és Chile is tagja) egymillió lakosra átlagosan 13 MR-készülék jut, Magyarországon ennek kevesebb, mint a fele kell, hogy kiszolgálja a betegeket. Ez különösen komoly probléma annak tudatában, hogy a vizsgált OECD-országok közül egyébként nálunk az egyik legmagasabb a rák okozta halálesetek száma. A daganatok korai felismerésében pedig kulcsszerepet játszanak ezek a készülékek. Hogy a diagnózist a lehető legtöbb betegnél felállíthassák, az átlagosnál több vizsgálatot kell egy-egy szerkezeten elvégezni, ami értelemszerűen az élettartamára is kihatással van.

CT és MR-készülékből is több kellene a magyar kórházakba
CT- és MR-készülékből is több kellene a magyar kórházakba

Egy ma használatos CT- és MR-gép teljes avulása 7-9 év, de egy felújítást követően akár a tíz évesnél idősebb készülék is szolgálatban maradhat. Az elmúlt 3-4 év fejlesztéseinek köszönhetően országszerte csökkent a használatban lévő diagnosztikai eszközök átlagos életkora, illetve a speciális vizsgálatokra alkalmazható, modern PET-CT-k száma is a környező országok átlagának megfelelő. Elsősorban tehát nem a minőség, hanem a mennyiség jelent gondot a hazai ellátásban. Az orvoslás fejlődésével a diagnosztikai igény is megnőtt, a szükséges vizsgálatok száma többszörösére nőtt a tizenöt évvel ezelőttinek. Emiatt mindkét típusú készülékből többre lenne szükség, de a hosszabb várólisták és a kritikus vizsgálatok tekintetében az MR hiánya jelenthet nagyobb problémát a vezérigazgató szerint.

Mégsem ez a legnagyobb gond Leitner György szerint, hiszen hiába lenne jóval több CT- és MR-készülék, ha nincs, aki kezelje. Ma Magyarországon körülbelül 1000 radiológus dolgozik, de további 3-400-ra lenne szükség, ugyanakkor radiográfus technikusokból és radiológiai asszisztensekből is komoly hiány van. A gépek pedig olyan korszerűek, hogy bizonyos funkcióit a szakemberek nem is tudják megfelelő mértékben kihasználni, ezért fontos az állandó képzés a radiológusok és az asszisztensek tudásának bővítésére.

Egy generációnyi radiológus hiányzik

A radiológia népszerűsége sokat nőtt az elmúlt évtizedekben, és az egyébként nők dominálta szakmát egyre nagyobb arányban választják férfiak is. Ennek ellenére radiológusból még mindig nincs elég, főként az idősebb, 40-60-as korosztály hiányzik a hazai egészségügyben. Bővebben a problémáról az alábbi cikkünkben írtunk!

120 százalék felett nincs finanszírozás

Ha pedig mindkét probléma megoldódna, vagyis a készülékekből és a szakemberekből sem mutatkozna hiány, már csak a költséges vizsgálatok finanszírozását kellene megoldania az OEP-utód Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK). "A CT- és MR-vizsgálatok nagyobbik része a járóbeteg-ellátásban valósul meg. A vizsgálatokat itt egy meghatározott limitig teljes egészében finanszírozzák, a volument tíz százalékkal meghaladó vizsgálatszám esetében már csak a harminc, a következő tíz százalék esetében pedig csak a húsz százalékát fizeti ki a NEAK. A limit 120 százalékát meghaladva pedig semmilyen finanszírozást nem biztosítanak" - magyarázta Leitner György. Hozzátette: az Affidea a saját központjaiban átlagosan 120 százalékig teljesít, azaz vállalják a rosszabb finanszírozást, hogy minél több páciensen el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat.


A vezérigazgató kiemelte: az orvostudomány rohamléptékű fejlődésével a terápiák nemcsak hatékonyabbá, de jóval költségesebbé is váltak, így érthető, hogy az állam meghúz a finanszírozás tekintetében egy határvonalat. Ezt a határvonalat ugyanakkor ésszerűen, a lakosság igényeit és hozzájárulási lehetőségeit is figyelembe véve egy kicsit feljebb is ki lehetne jelölni - vélekedett.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső