+16° - +38°
Nincs front

Jövőre sem lesz jobb betegnek lenni

HáziPatika

Közgazdászok szerint nem lesz áttörés az egészségügy finanszírozásában jövőre. Legalábbis erről árulkodik a költségvetés benyújtott tervezete. A szakemberek hiányolják a műszaki illetve gazdasági területeken dolgozók bérfejlesztését, valamint azt valószínűsítik, hogy marad a kórházak eladósodottsága is.

A Parlament elé benyújtott költségvetési tervezet szerint nem dognak tudni kilábalni a kórházak az adósságcsapdából - legalábbis ezt olvassák ki a számokból a nepszava.hu által megkérdezett szakértők. A baloldali napilapnak többen is azt mondták, hogy nem lesz elég a pénz a szakemberek elvándorlásának megakadályozására, és a külföldön dolgozók hazacsábítására sem. 

A jövő évi költségvetés nem segít a kórházaknak.
A jövő évi költségvetés nem segít a kórházaknak. Fotó: 123rf

A makroszámok jók. Azaz, ha ebben a formában fogadják el a törvényt, az E-Alap mintegy 2681 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre - az idei 2442 milliárdhoz képest. Ez 239 milliárd forintnyi többletet jelent.  Ez azonban eltűnhet, ha az egészségügyi intézmények az idei évet a jelenlegi ütemben gyűlő adóssággal zárják. 

A gyógyító-megelőző ellátásokra 155 milliárd forinttal jut több, amelynek nagy részét a szakdolgozói béremelés teszi ki. Az orvosok, és a gazdasági, valamint műszaki területen dolgozók azonban nem kapnak több pénzt. 

Tudjon meg többet a kórházi adósságokról korábbi cikkünkből.

10 milliárd forinttal jut majd több az alapellátásra, a kórházak finanszírozására pedig 40-nel. A gyógyszerkassza 31 milliárddal lehet több, azt azonban nem tudni, hogy ebből az új gyógyszerekre jut-e majd. 


A gazdasági szakértők azonban hiányolják, hogy a legnagyobb problémákra, mint például az elöregedésre, a késedelmes orvosi kezelések miatt halálozás mérséklésére és az adósság mérséklésére nem szándékozik költeni a kormány. 

Dózsa Csaba közgazdász úgy számol, ahhoz hogy a csehországi szinthez felzárkózzunk, közel plusz 500 milliárd forintra lenne szükség az állami egészségügyben.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső