Jön a sztrájk az egészségügyben

HáziPatika

Az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot vagy ezt alig meghaladó összeget keres.

Hamarosan sztrájkba léphetnek az egészségügyi dolgozók

Tizenöt pontos követelést juttatott el két egészségügyi szakszervezet a kormányfőnek. Ha elutasító választ kapnak, sztrájkot hirdetnek - írja a Népszava.

Jön a sztrájk az egészségügyben, orvosvándorlás orvoselvándorlás orvoshiány sztrájk egészségügyi béremelés béremelés
Hamarosan jöhet a sztrájk az egészségügyben

Mentést kér levelében két egészségügyi szakszervezet - a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ). Az érdekvédők arra kérik a kormányfőt, hogy haladéktalanul rendezze az ágazatban a béreket úgy, hogy juttatásuk legyen arányos az elvégzett munka nehézségével és kockázataival is. Azt is szeretnék, hogy foglalkoztatótól függetlenül valamennyi egészségügyi feladatot ellátóra vonatkozzon a béremelés, legutóbb ugyanis kimaradtak az alapellátásban dolgozó ápolónők, asszisztensek és védőnők.

Másod-, harmadállásokra kényszerülnek

Úgy nő a mentősök fizetése, hogy csökken

2017. december 11-én a HáziPatika.com beszámolt róla, hogy megkapták első,  megemelt fizetésüket az egészségügyi dolgozók azóta, hogy megtörtént a bejelentett 12 százalékos béremelés. Sokan viszont mégis kevesebbet pénzt kaptak, mint korábban. Hogy ez miként lehetséges, kiderül korábbi cikkünkből.

Mint írják, az eddigi béremelésekkel nőtt ugyan a dolgozók jövedelme, különösen az orvosoké, de az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot, vagy azt alig meghaladó összeget keresi. Emiatt másod-, harmadállásokra kényszerülnek, és van, aki 24 órát is lehúz egyhuzamban. Ez önmagában veszélyezteti betegbiztonságot.

A két szakszervezet szót emelt az egészségügyi intézmények műszaki biztonságát, működését fenntartó dolgozókért is, akiknek az ágazati béremelésekből eddig nem jutott, csak a minimálbér emeléshez szükséges többletet kapták meg.

A szakszervezetek 15 pontos listába szedték követeléseiket

Ezek közé tartozik a két új bértábla is. Az egyikben az egészségügyben dolgozó műszakiak, a másikban a szakdolgozók új jövedelmi pozícióra tesznek javaslatot. E táblák szerint a végzettségtől függően és a munkában eltöltött évek számával arányosan a mostanihoz képest 20-80 ezer forinttal nőhetnének a jövedelmek. Mindezeken felül a 20-30 ezer forintos műszakpótlékok 100 százalékos emelését kérik.


Zalatnai Zoltán, a FESZ alelnöke, valamint a másik szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége elnöke, Kusper Zsolt is nyilatkoztak a Népszavának, véleményüket ide kattintva érheti el.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső