Jobb lett a hazai betegellátás színvonala

Az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár szerint az egészségügyet érintő informatikai fejlesztések által hatékonyabbá válhat hazánkban az egészségügyi ellátás.

Mészáros János az Informatika a Társadalomért Egyesület által rendezett Infotér konferencia nulladik napján tartott előadásában elmondta, hogy az informatikai fejlesztések célja a betegközpontú ellátás megteremtése.

Milliárdokban mérhető forrás

Elmondása alapján a 2014 és 2020 közötti időszakban 20 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A tervezett fejlesztések között szerepel az e-recept bevezetése, az online adatbevitel biztosítása az intézmények részére, a betegek számára pedig az adataikhoz való hozzáférés lehetővé tétele.

Informatikai fejlesztések révén teremtenék meg a betegközpontú ellátást
Informatikai fejlesztések révén teremtenék meg a betegközpontú ellátást

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy ez évtől négy lépcsőben emelik majd az ágazatban dolgozók bérét, ez 2017-ben 81,6 milliárd forint többletkiadást jelent a költségvetés számára. Hozzátette: fontos az egészségügyi dolgozók képzése és továbbképzése, valamint az uniós források hatékony felhasználása. A háttérintézmények folyamatban lévő átalakítása kapcsán kiemelte, hogy az intézményrendszer átalakítása a hatékonyság növekedését célozza.

Mészáros János hangsúlyozta, hogy bár az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően javul a betegellátás színvonala, nem váltható ki általuk az orvos-beteg kapcsolat.

A közelmúltban létrehozott Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről elmondta, a hálózat révén új szolgáltatások válnak elérhetővé, a rendszer használata pedig nagymértékben növeli a költséghatékonyságot is.

Szem előtt a betegek igényei

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója elmondta, a közelmúltban egy 58 milliárd forintos csomagot nyújtottak be az ellátóközpontnak, amely számos informatikai vonatkozású fejlesztést tartalmaz, köztük labor- és patológiai fejlesztést, a gyermeksürgősséget és az egynapos sebészetet érintő beruházásokat.


A főigazgató azt hangsúlyozta, hogy a különböző projekteknél minden esetben a betegek igényeit tartják elsősorban szem előtt, ezt követi a megfelelő munkakörülmények biztosítása.

Németh László fontosnak nevezte a betegutak feltérképezését és kedvező irányba terelését, valamint beszélt arról is, hogy létrehoztak egy olyan adatbázist, amelynek segítségével összehasonlíthatóak az intézmények szakmai adatai.

Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a szakmai típusú adatbázis mellett rendelkeznek egy törzsadat rendszerrel is, amely többek között a lakossági nyilvántartást tartalmazza. Kitért arra is, hogy az elmúlt hat esztendőben jól kiépített, webalapú kommunikációs rendszert hoztak létre, amely egyebek mellett tartalmazza a járványügyi, kémiai biztonsági, sugáregészségügyi nyilvántartást.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső