Járvány: sok egészségügyi dolgozó bére csökken

HáziPatika

Az egészségügyi dolgozók többsége másod-, harmadállást is vállal, hogy megélhessen, mivel azonban a vészhelyzet idején átmenetileg megszűntek a kiegészítőjövedelem-szerzési lehetőségek, jelentős mennyiségű pénztől esnek el. Sokan alig visznek haza nettó 120-140 ezer forintot.

Nem elég, hogy fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek, és fáradságot nem kímélve gyógyítanak, ellátnak, sok egészségügyi dolgozó a jövedelme nagy részét is elveszíti a koronavírus-járvány miatt - írja a Népszava. A veszélyhelyzet kihirdetésekor ugyanis megtiltották a külföldön vagy itthon végzett pluszmunkát, pedig az orvosok, ápolók nagy részének mindenképpen szüksége van az extra műszakokra a megélhetéshez.

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Kórházban.

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Kórházban.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ennyivel keresnek most kevesebbet

Egyes vezetők azért nem engedték a másodállást alkalmazottaiknak, hogy ha az ellátórendszer mégis túlterhelődne, legyen elég hadra fogható emberük, mások így akarták óvni intézményüket a behurcolt koronavírus-fertőzésektől. A betegek hazaküldése, illetve a nem létfontosságú beavatkozások elhalasztása miatt csökkent a szakrendelők forgalma is, így sokakat kényszerszabadságoltak. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke megerősítette, emiatt valóban csökkent sok egészségügyi dolgozó bére. Mint hangsúlyozta: a szakdolgozók kénytelenek minimum 20-30 százalékkal kevesebből megélni.

Fotók: így néz ki a Szent Imre koronavírus-részlege - a képekért kattintson ide!

Szerencsére vannak olyan, koronavírusos betegeket ápoló intézmények, ahol a dolgozók plusz juttatást kaptak, például a Szent Imre Kórházban, a Korányi Pulmonológiai Intézetben és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben is.

Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke úgy nyilatkozott, a fővárosi szakdolgozók egynegyedét, a vidékiek jelentős részét kényszerszabadságolták, különösen ott, ahol csak 16-20 koronavírusos beteg került be az adott kórházba. A havi bérük már azzal is 25-30 százalékkal csökkent, hogy nem tudtak ügyeletet, éjszakai műszakot vállalni, sokuk ezekben a hónapokban alig visz haza nettó 120-140 ezer forintot.


A Népszava több kórházat is megkeresett azzal kapcsolatban, hogy tudomásuk szerint mennyire csökkent a járvány alatt a munkavállalóik jövedelme, illetve, hogy ki mennyi többletjuttatást adott a COVID-betegekkel foglalkozóknak. Bár az intézmények nagy többségétől nem kaptak választ, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont úgy tájékoztatta őket, a kórházak saját költségvetésük terhére adhatnak juttatást, attól függően, hogy milyen szerepet vállaltak a koronavírus elleni védekezésben. Megjegyezték azt is, hogy az egészségügyi szakdolgozók bruttó 500 ezer forintos extra juttatást kapnak a járvánnyal összefüggésben, az összeg kifizetéséről azonban nem írtak részleteket.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső