Indul a sztrájk az egészségügyben

HáziPatika

A munkabeszüntetés igen ritka az egészségügyben, most azonban hónapok óta szó van róla. A 24.hu azt kérdezte a szervezőktől, hogy mire készülnek és pontosan milyen nyomásgyakorló eszközök állnak a rendelkezésükre.

"Mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy sztrájkolunk"

A márciusi demonstrációt szervező és a sztrájkot kilátásba helyező Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke, Bencsik Andrásné a 24.hu-nak azt mondta, nem akarnak törvényeket áthágni, márpedig egy egészségügyi sztrájknak szigorú szabályai és feltételei vannak.

Gesztusértékű az egészségügyi béremelés

Levélben fordult a Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége az egészségügyért felelős államtitkárhoz, mert szerintük az egészségügyi szakdolgozók idei 8 százalékos béremelésének előrehozása "gesztusértékű", de nem oldja meg a problémákat - a témáról a linkre kattintva olvashat bővebben.

Indul a sztrájk az egészségügyben, sztrájk egészségügy Független Egészségügyi Szakszervezet Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége
Megvan, mikor indul a sztrájk az egészségügyben

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) 15 pontban fogalmazza meg követeléseit. Nem először: a két szervezet már január végén is közös levélben írta meg, milyen sürgős intézkedések szükségesek az egészségügyi dolgozók kereseti helyzetének javítása érdekében.

A munkabeszüntetés nagyon ritka az egészségügyben - nem véletlenül

Olyan ugyanis nem fordulhat elő, hogy az orvos leteszi a szikét műtét közben, vagy az ápoló nem látja el a beteget, a mentőkocsi pedig nem indul el, ha riasztást kap. Az ellátásnak működnie kell - írja a lap.

"Nem az fog történni, hogy bemegy a nővér, és nem látja el a beteget. Lesz minimumellátás a sztrájk napján is az osztályokon" - mondta az alelnök, ám hozzátette: mindenképpen el szeretnék érni, hogy az akciónak érezhető hatása legyen és nyomást tudjanak gyakorolni.


"Érződnie kell a sztrájk súlyának"

"A sztrájkot úgy kell elképzelni, mintha egy hétvégi vagy ünnepi nap lenne. Például nem készítenék elő a vizsgálatra a beteget, és nem lesz vagy csak jóval később zárójelentése, így később mehetne haza - sorolta azokat a gyakorlati lépéseket, amelyek komoly hatással lennének egy sztrájk idején az ellátásra. Leállhat az adminisztráció, a mosoda vagy az étkeztetés is.

A sztrájk menete az egészségügyben meglehetősen hosszú előkészítést igényel. Bencsik Andrásné a 24.hu-nak azt mondta, nem céljuk, hogy mindenképpen sztrájk legyen, először a sztrájkbizottság levelet ír. Hozzátette, bár az első, januári levelük hatására előrehozták a novemberre tervezett béremelést, "nem elég, amit kaptunk".
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső