Ijesztő állapotok a pszichiátriákon

Nemcsak a szükséges számú személyzet, de a megfelelő eszközök sem állnak rendelkezésre a hazai pszichiátriákon. Ez vezethet olyan tragédiához, hogy megfullad egy kikötözött beteg.

A veszélyeztető magatartású betegek ellátásához nemcsak megfelelő számú orvosra és ápolóra lenne szükség, hanem professzionális eszközökre is - így reagált a nepszava.hu-nak Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke arra a hírre, amely szerint megfulladt egy kikötözött beteg az egyik kórház pszichiátriai osztályán. (Részleteket korábbi cikkünkben olvashat.) Molnár a konkrét esetről nem nyilatkozott, azt azonban elmondta: nincs összesítés arról, hogy hányszor történik ilyen a betegellátásban, de biztos benne, hogy nem gyakori. 

Kevés az orvos és a nővér a pszichiátriákon
Kevés az orvos és a nővér a pszichiátriákon. Fotó: 123rf

Szigorú szabályozás

Az ön- és közveszélyes betegek gyógyszeres, vagy tényleges fizikai korlátozásáról a betegjogi törvény rendelkezik. Ebben az áll, hogy az esetleges lekötözést, azaz a fizikai korlátozást csak a kezelőorvos, vagy a szakápoló rendelheti el, és kizárólag a legszükségesebb ideig szabad fenntartani. Közben a beteg állapotát folyamatosan ellenőrizni kell, amely magában foglalja a fizikai, higiénés és egyéb szükségletek felmérését. Ráadásul minderről külön dokumentációt kell vezetni. 

Melyek a leggyakoribb pszichiátriai betegségek, és hogyan kell kezelni őket? A Házipatika betegséglexikonjából megtudhatja!

Lepedő helyett heveder

A szakmai ajánlások szerint javasolt a korszerű betegrögzítő hevederek használata is, a magyar kórházakban azonban gyakran nem állnak rendelkezésre, ezért lepedőt, pizsamát használnak erre a célra. 

Fontos előírás az is, hogy a pácienst folyamatosan ellenőrizni kell: az ápolónak negyedóránként, az orvosnak pedig kétóránként. Sőt, nem ártana a 24 órás megfigyelés sem, ehhez azonban hiányoznak a feltételek. Szakemberek azt mondták a baloldali napilapnak, hogy a hazai ellátórendszerben nincsenek meg sem a szükséges eszközök, sem az orvosok és ápolók kellő létszámban. Az elmúlt években ugyanis harmadára csökkent a közellátásban dolgozó pszichiáter szakorvosok száma.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső