+10° - +25°
Nincs front

Igazi sikersztori a kaposvári rákbetegek kezelése

Az ország legtöbb kórházában hónapokig hánykódik az egészségügyi rendszerben a daganatgyanúval beutalt beteg, mire a megfelelő diagnózist felállítják, és a kezelést megkezdhetik. A Kaposi Mór Oktató Kórház egy éve indította el saját fejlesztésű programját, melynek köszönhetően az eddigi idő töredéke alatt elindulhat a gyógykezelés.

Hazánk számos egészségügyi mutató tekintetében sereghajtó az Európai Unió tagországai között, de talán legriasztóbb a daganatos megbetegedések kialakulása és halálozási aránya. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint Magyarországon a legmagasabb a rák okozta halálozási arány egész Európában. Ennek egyik oka, hogy az országos figyelemfelhívó kampányok ellenére is nagy a passzivitás a szűrővizsgálatok felé, így a beteg csak előrehaladott stádiumú daganattal kerülhet az orvos elé. A gondok azonban még itt sem érnek véget, hiszen az alulfinanszírozott ellátórendszer bürokratikus útvesztőjében nem ritkán hónapokig bolyong a beteg, mire a gyógykezelését megkezdhetik. Számos daganattípus esetén ez a több hónapos késedelem a beteg életét követeli, ami miatt a Kaposi Mór Oktató Kórház egy program keretén belül az egész ellátását átszervezte. Munkájuknak köszönhetően példátlan módon javult az onkológiai betegellátás eredményessége.

Jelenleg 160 kórház van Magyarországon, egy-egy intézmény hatóterülete egy járásnyi. Szükséges-e minden járásnak egy kicsi és korszerűtlen kórház? Az egészségügyi ellátórendszer megmerevedett struktúrájáról az alábbi cikkünkben írtunk!

Somogy megye gazdaságilag az ország egyik legelmaradottabb régiója, ahol a daganatos betegségek előfordulási aránya jóval magasabb a magyar átlagnál. A kaposvári kórházba érkező beteg jelentős része (körülbelül 20-25 százaléka) onkológiai ellátásban részesül, ez csak a Klinikai Onkológiai Osztályon éves szinten közel 6 ezer fekvő és 22 ezer járóbeteget jelent. Emiatt két éve egy vizsgálatot indított az intézmény, hogy felmérje, a saját ellátási területén milyen gyorsan tudják biztosítani a megfelelő ellátást. "Azt tapasztaltuk, hogy bár a daganatos beteg fellelhető a rendszerünkben, de sokszor hónapokat vár azelőtt, hogy az ellátását megkezdenék. Jól látszott, hogy az onkológiai ellátás szervezettségén kell javítanunk" - Dr. Moizs Mariann, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója.

Sok szakma közt elveszett a beteg

Ezt követően több mint 17 hónapos munkával alakították ki az OnkoNetwork néven futó pilot-programot, amely nem csak a Kaposvári Onkológiai Centrumot, de a kórház egészét és a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Központját érintette. A daganatos beteg ugyanis multidiszciplináris ellátásban részesül, azaz a betegsége különböző szakaszaiban más-más szakma "kezeibe" kerül. Mivel a kórházban több mint 30 klinikai és diagnosztikai szakma dolgozik egymás mellett, a közöttük történő átjárás rengeteg időt vett igénybe, a beteg pedig elveszik a szakmák és az intézmények között. Ez nem csak Kaposváron, de a legtöbb  kórházban így van - hangsúlyozta a főigazgató.

Hiába a több tízmilliárdos fejlesztés, ha a kórház elveszíti a beteget még a kezelés megkezdése előtt
Hiába a több tízmilliárdos fejlesztés, ha a kórház elveszíti a beteget még a kezelés megkezdése előtt

Magyarországon az onkológiai infrastruktúra több tízmilliárdos fejlesztésen esett át az elmúlt időszakban, így a legtöbb nagy centrumban rendelkezésre állnak a modern sugárterápiás és képalkotó diagnosztikai készülékek. Hiába azonban a sok fejlesztés, ha a beteget elveszítik a kórházak még azelőtt, hogy a megfelelő kezelést elkezdhetnék alkalmazni. A hazai egészségügyben esetleges a betegutak szervezése, és ugyan számos korábbi próbálkozásról hallani lehetett, amely ésszerűsítette volna a rendszert, valós megoldást eddig csak az OnkoNetwork talált a problémára.

Áttekintették a kórház teljes működését, újraírták az onkológiai protokollokat, illetve egy informatikai rendszert is kifejlesztettek, amely a beteg szakmák közötti átjárását teszi egyszerűbbé és átláthatóbbá. Létrejött egy külön nem szervezeti egység, az úgynevezett OnkoNetwork Iroda, melyben adminisztrátorok és szakdolgozók végzik a betegek irányítását. Az itt dolgozók találkoznak először a beteggel és ők menedzselik az ellátását, a szervezési feladatokat átvéve az orvosoktól. Munkájukat onkológiai supervisorok (szakorvosok) ellenőrzik, a rendszer tetején pedig egy felelős vezető áll, aki koordinálja a folyamatokat. Ebben a rendszerben a beteg egy hónapon belül az onkológiai szakbizottság elé kerül, és maximum két hét múlva megkezdődhet a terápia.  Hatásköre azonban nem csak eddig terjed, az OnkoNetwork a kezelés megkezdése után is figyelemmel kíséri a beteget.

Még spórolnak is vele

A rendszer pontosan egy éve, tavaly novemberben kezdte meg működését, eddig közel 3300 daganatos beteget láttak el. Míg az országos gyakorlatban a beteg kivizsgálása is jó esetben csak heteket, de sokszor hónapokat késik, Kaposváron átlagosan alig több mint egy hónap alatt már a kezelést is megkezdhetik. Mindez ráadásul nem hogy plusz forrásokat vonna el a kórháztól, de még spórolnak is a rendszeren - a főigazgató szerint a tervezési és kiépítési folyamatok ugyan némi többletköltséget jelentettek, ezek azonban hosszú távon egész biztosan megtérülnek. Következő lépésként a kórház az alapellátásra is kiterjesztené a szakellátásban már bizonyított modellt - hangsúlyozta Dr. Moizs Mariann.


A modellt a legtöbb megyei centrumban már bemutatta a kaposvári csapat, ezekben a sokszakmás központokban ugyanis jól honosítható lehet a későbbiekben. Az EU egy konzorciális projektjének segítségével pedig a határon túlra is kiterjesztenék ezt az ötletet, hiszen a rák nem csupán magyar probléma: a várható életkor kitolódásával a daganatos betegségek jelentik az egyik legnagyobb egészségügyi kihívást világszerte.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső